Alkoholen skapar oro inför julfirandet

Karin Hagman och IQ ger tips om hur man ska hantera alkohol under julhelgen. Foto: Ronny Karlsson.

Julen handlar inte alltid bara om familj, tomtar och god mat. Mer än var fjärde svensk är orolig för att någon ska dricka för mycket under julfirandet.

Det är Systembolagets dotterbolag IQ som via Kantar Sifo jort en undersökning om alkohol under julhelgen.

Där visar det sig att var femte svensk har varit med om julfirande där alkoholen påverkat negativt, och 28 procent av de tillfrågade är oroliga för att någon de firar jul med ska dricka för mycket.

– Vid jul och nyår dricks det mycket alkohol och det bidrar till oro och obehag för många. Vi måste bli bättre på att våga prata om vilken roll alkoholen ska få spela vid högtider. Om du tycker att det dricks för mycket så är du säkert inte ensam, men någon måste vara först med att lyfta frågan om det ska bli en förändring, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Tio procent av männen i undersökningen tror att deras julfirande skulle bli sämre utan alkohol, men bara två procent av kvinnorna tycker samma sak.

– Alkoholen påverkar inte bara den som dricker, utan även anhöriga och personer i omgivningen. Att drygt var fjärde är orolig för att någon de firar jul med ska dricka för mycket alkohol borde ge oss alla en tankeställare. Vill du vara den som andra oroar sig över? säger Karin Hagman.

Här är IQ:s tips inför julen:

– Fundera över ditt eget drickande. Tänk på hur din egen alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla? Vill du vara den som andra oroar sig över?

– Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte, utan låt var och en bestämma själva.

– Ifrågasätt alkoholkulturen. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud fler intressanta alkoholfria alternativ och presentera dem lika naturligt som de alkoholhaltiga.