Lucka 19: Johan håller koll på alla ölen

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 19: Johan Lenner.

Dags för ännu en ölbloggare som haft stor inverkan på den svenska ölscenen. Johan Lenner startade sin blogg Portersteken 2010 och då låg fokus på att skriva om mat och öl i kombination då han tyckte att det saknades bland andra ölbloggar. Men kort därefter började Johan även skriva och spana om svenska hantverksbryggerier och ölscenen i stort. Han recenserade öl och släppte listor på vad som skulle komma på framtida Systembolagssläpp. Just Johans rekommendationer på Systembolagssläpp är det många öldrickare som följer.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– Att Sverige gick med i EU, vilket öppnade upp den svenska alkoholpolitiken. Bland annat försvann monopolen på import, export och partihandel samt den övre gränsen på alkoholstyrka för öl. Det här öppnade upp för större influenser utifrån och satte en helt ny spelplan för den som ville driva bryggeri.

År 2014 blev Portersteken vald till Årets Ölbloggare av Expressen och BeerSweden Forum. Vid det här skedet var Portersteken den mest besökta ölbloggen i Sverige. Johan har även i flera år skrivit för öltidningen C/O Hops där han på ett mycket snyggt och informativt sätt skrivit om den svenska ölscenen och recenserat öl.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Att jag lyckades heltidsförsörja mig som ölskribent. Vi är inte många som gjort det, och när man får tillhöra samma exklusiva skara som Darren Packman, Ronny Karlsson och Peter Eronson så är man i väldigt gott sällskap.

Vi tackar Johan Lenner för att han valde att starta Portersteken och för att han på ett kvalitativt sätt guidat konsumenter om ölscenen under många år.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– En valfri candy sour, gärna i någon gäll färg och självklart toppad med bacon, strössel, marshmallows och ett semmellock, som en ren hämnd mot mina bödlar. Om jag istället var på väg att dö av naturliga orsaker och inte hade någon att hämnas på skulle det väl bli en Thomas Hardy’s Ale.