Medarbetarna vill sälja bryggeriet de äger

Nu har medarbetarna på New Belgium sagt ja till en försäljning till Kirin-koncernen. Foto: Montage.

Protesterna var starka. Men nu har de anställda på New Belgium röstat för en försäljning av bryggeriet till japanska koncernen Kirin.

Det var tidigare i höst som försäljningen av New Belgium blev offentliggjord. Kirin ville ta över och för många av de anställda skulle det innebära stora pengar.

Men under de senaste veckorna har protesterna mot försäljningen växt sig starkare. Anledningen är Kirins ägande av två bryggerier i Myanmar, tidigare Burma, och att man där misstänks ha gjort satsningar som stöttat militären i landet. Dagarna före omröstningen var det demonstranter på plats vid bryggeriet i Colorado, och de tilläts även träffa bryggeriets grundare Kim Jordan.

New Belgium har under några år varit medarbetarägt och de anställda behöver ge sitt godkännande till affären. Under onsdagen genomfördes röstningen och det står nu klart att man säger ja till affären.

– Resultatet tar oss ett steg närmare att New Belgium blir en del av Kirin. Vi ser fram emot detta nya kapitel för bryggeriet och vill visa att företaget kan vara en kraft för det goda, säde vd Steve Fechheimer i ett pressmeddelande efter omröstningen.

Alla anställda kommer att tjäna pengar på affären och för runt 300 av de 700 anställda handlar det om 100 000 dollar eller mer.