Här är alla som var med i julkalendern

Här är alla deltagarna i julkalendern 2019. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Då var årets julkalender slut för den här gången. Det har varit väldigt kul att fundera ut och skriva om alla dessa härliga ölprofiler i vårt land. Nu är det bara en sak som återstår, nämligen att samla alla till bords för en sista öl och porträtt. Skål och tack till er alla!

 

Lucka 1 – Stene Isacsson: för att ha format den svenska ölscenen, skapat en av världens bästa ölkrogar och för att ha inspirerat många andra ölkrögare.

Sista öl: Cantillon Goldackerl Gueuze

 

Lucka 2 – Patrick Holmqvist: för att ha format vår moderna ölscen och varit först i Sverige med att brygga många ölstilar.

Sista öl: Spezial Lagerbier 

 

Lucka 3 – Jens Skrubbe: för att ha spridit kunskapen och inspiration om ett av världens klassiska ölländer – Belgien.

Sista öl: Westmalle Tripel

 

Lucka 4 – Jessica Heidrich: för betydelsefulla insatser för kvinnliga bryggare och hembryggare samt för ölkulturen i stort.

Sista öl:  Pliny the Elder

 

Lucka 5 – Pelle Frost: för engagemanget och alla projekt som inte minst bidragit till att sätta Göteborg på den internationella ölkartan.

Sista öl:  O/O 50/50 Citra/Columbus

 

Lucka 6 – Marianne Wallberg: för att introducerat ölmässan i Sverige och för allt hon gjort för den svenska ölkulturen i över två decennier.

Sista öl: Carnegie Porter (som jag har haft i min källare i 25 år)

 

Lucka 7 – Håkan Lundgren: för hans stora arbete med den svenska hembryggarscenen och det tidiga arbetet att skapa förutsättningar för ett bättre ölutbud i Sverige.

Sista öl: Timothy Taylor Landlord

 

Lucka 8 – Mikael “Dugge” Engström: för allt han gjort för den svenska och göteborgska ölkulturen i snart 15 år nu. Avtrycken är stora och många.

Sista öl: Saison Dupont

 

Lucka 9 – Jugge Hasselqvist: för att han förde in den moderna amerikanska ölscenen på svensk mark, något som skapat många ringar på vattnet.

Sista öl: Hell

 

Lucka 10 – Josefine Törnqvist: för hennes stora engagemang för kvinnor på ölscenen och till att hon inspirerat till en roligare och mer intressant bransch. 

Sista öl: Alesmith Barrel aged Speedway Stout

 

Lucka 11 – Marcus Hjalmarsson: för att han rör om i ölgrytan, lanserat en ölfestival i världsklass  och sätt Sverige på ölets världskarta. 

Sista öl: Nynäshamn Landsort Lager

 

Lucka 12 – Björn Falkeström: för att spritt hantverksöl i hela landet och att han visat att öl kan bli folkligt utan att för den skull bli identitetslöst. 

Sista öl: Paulaner weissbier

Här är hela gänget samlat. (Fotomontage: Automagiskt Bryggeri)

Lucka 13 – Magnus Bark: för att han har hjälpt till att lyfta ölkunskapen och hantverksbryggerier i landet och inspirerat andra att börja skriva.
Sista öl: London Pride (Cask).

 

Lucka 14 – Svante Ekelin: för att tidigt ha skapat förutsättningar för hembryggare och hantverksbryggerier i Sverige genom att sprida bra råvaror, utrustning och kunskap.
Sista öl: Orval.

 

Lucka 15 – Darren Packman: för att ha rapporterat om, influerat och roat den svenska ölscenen och bidragit till vad den är idag.
Sista öl: Duvel.

 

Lucka 16 – Olle Andersson: för att ha satt Göteborg och Sverige på ölkartan men också för att ha inspirerat och hjälpt många bryggare och hembryggare.
Sista öl: London Porter (Cask)

 

Lucka 17 – Stanley Wong: för hans många mässor som har fungerat som en ögonöppnare för nya konsumenter i ölsverige.
Sista öl: STS Pils, Russian River

 

Lucka 18 – H-G och Berith: för att de alltid kämpat för en bättre svensk ölkultur och för att de gett oss kultöl och stärkt bilden av ölsverige internationellt.
Sista öl: Gänställer Kellerbier

 

Lucka 19 – Johan Lenner: för att han valde att starta Portersteken och för att han på ett kvalitativt sätt guidat konsumenter om ölscenen under många år.
Sista öl: Thomas Hardy’s Ale

 

Lucka 20 – Ronny Karlsson: för att han och hans kollegor håller oss uppdaterade och skapar en känsla av ett öl-community, vilket i sin tur för människor närmare varandra och stärker vår ölscen.
Sista öl: Alesmith Speedway Stout Barrel Aged Vietnamese Coffee

 

Lucka 21 – Anders Thool: för att han gjorde det som ingen annan hade gjort innan honom, för att han utmanade systemet i en tid då Sverige var en öl-öken och för att han inspirerade andra att följa efter.
Sista öl: König Ludwig Dunkel

 

Lucka 22 – Bröderna Ek: för att de vågade ta chansen att starta sitt unika bryggeri och trodde på en smal idé som inspirerat många och bidragit till en mer mångfacetterad ölscen.
Sista öl: Girardin Gueuze Black Label

 

Lucka 23 – Henok Fentie: för att han var med och skapade något helt nytt i ölväg och för att öppnade upp ögonen på många som inte ens skulle titta på ett ölglas.
Sista öl: Barrel Aged Imperial stout från Side Project

 

Lucka 24 – Jan-Erik “Janko” Svensson: Vi tackar Janko för den stora och gedigna kunskap han har bidragit med inom öl. Både genom sina fantastiska ölböcker men också via genom sina utbildningar och ölresor genom de senaste decennierna. Inspirationen är oändlig.
Sista öl: Pilsner Urquell på U Hrocha i Prag.

 

Här kan du läsa artiklarna om alla som varit med.

Ok Peter, nu är kalendern slut och du får chans att dricka ett sista öl, vad blir det?

Peter: Cantillon Vigneronne

Och du då Fredrik? Vad blir ditt sista öl?

Fredrik: Fantôme Saison

Extra stort tack till Tobias Janius som fixat till bilderna.

Vi på Beernews tackar Peter, Fredrik och Tobias för att vi har fått vara med och publicera artiklarna om alla profiler.