Lucka 23: Henok har hittat nya smaker

Henok Fentie finns bakom lucka 23 i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 23: Henok Fentie.

År 2011 startade Henok Fentie och Karl Grandin fantombryggeriet Omnipollo och har sedan dess förändrat synen för många om hur öl kan se ut och smaka. De har skapat sig ett rykte internationellt och deras experimenterade med smaker har bland annat gjort dem världsledande inom så kallad pastry stout, öl med inspiration från bakverk. De har också bidragit till att många yngre har börjar brygga öl tack vare deras hembryggarbok från 2013.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– Att Bishops Arms öppnat ölbarer i alla väderstreck, att Håge och Berit på Närke Kulturbryggeri satte svensk öl på kartan genom att brygga världens högst rankade öl, att Björn på Oppigård kombinerade hög kvalitet med bra tillgänglighet på Systembolaget, att Stene och Co bestämde sig för att Akkurat skulle vara bäst i världen på att visa vad öl kan vara, att Jugge Hasselqvist tidigt tog amerikansk öl till Sverige, att Brill & Co placerade hantverksöl framför näsan på folk som vanligtvis beställde ”stor stark”, att Dugge bestämde sig för att Avenyn skulle smaka cascade, att Marcus Hjalmarsson satte ribban med ölfestivalen Brewskival, att Karl Grandin förändrade hur öl ser ut i Sverige men också i resten av världen.

Henok har genom Omnipollo gjort att svenskt öl har spridit sig i övriga världen och han har, tack vare sina unika och smaksatta öl, även fått många som egentligen inte dricker öl att börjat upptäcka ölets smakbredd.

Vi tackar Henok Fentie för att han var med och skapade något helt nytt i ölväg och för att han öppnade upp ögonen för många som inte ens skulle titta på ett ölglas.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– En fatlagrad imperial stout från Side Project. Jag skulle dricka den sakta så att jag fick leva några minuter längre. Om jag var törstig så skulle jag dricka en tysk lager från Andreas Gänstaller och om det var rysk roulette så skulle jag dricka färsk dubbelipa från Monkish och hoppas på att hinna dricka flera stycken innan kulan kom.