Alex firar fem år med framgångsrik mjöd

Alex Ek startade sin mjödtillverkning på vinden för fem år sen, i dag produceras en del på O/O Brewing.

Han gör mjöd i liten skala, men det hindrade honom inte från att toppa den svenska Untappdlistan. Nu firar Alex Ek och hans Attic Meadery fem mjödår.

På lördag är det fest på Haket i Göteborg med Attic Meadery för att fira femårsjubileet för hans uppskattade mjöd.

Hur började det?
– Det hela började med att jag via mitt ölintresse via byten och festivaler kommit i kontakt med amerikanska mjöd som var både söta, syrliga och sprängfulla med frukt och bär som jag tyckte väldigt mycket om. Dessa var dock svåra att få tag på här i Europa då och väldigt väldigt dyra dom få tillfällen då det faktiskt gick.

– Sedan hade min vän Timo på Sahtipaja nyligen börjat göra små mängder mjöd i samma stil som blev väldigt väldigt goda och då blev jag inspirerad att också testa att göra mjöd. Man kan dock inte direkt påstå att mina blev goda på första försöket …

Vart kommer namnet ifrån?
– Jag delar en tvåa i Majorna med sambo och katt så jag lovade dyrt och heligt att hålla till i vårt vindsutrymme när jag började prata om att jäsa mjöd hemma. I alla att låta jäsning och sånt som kan störa lite mer ske där. Det höll väl i två batcher innan det löftet bröts… 

Hur ska du fira femårsjubileet?
– Nu är det ju lite försenat men nu på lördag så kommer jag stå på Haket här i Göteborg och servera mjödsmakprover till den som är intresserad. Förhoppningsvis blir det lite mjödfest av det hela. 

Hur mycket producerar du idag?
– Under detta år har tempot varit väldigt lågt och vi har bara gjort ett par hundra liter mjöd. Detta då vi fått anpassa vårt pendlande till O/O där vi gör våra mjöd en del på grund av Covid-restriktioner.

Nöjd med den nivån?
– Nej, hoppas under 2022 kunna producera vad som sedan till slut klockar in på 1000 liter färdig mjöd för ett år. Men allt beror såklart även på hur intresset för mjöden på krogar, restauranger, festivaler samt så klart hos privatpersoner ser ut. Mjöd är en exklusiv och dyr produkt så den har inte direkt flugit av hyllorna när det nu tyvärr blåst snålt, vilket man inte kan ha annat än full förståelse för.

– Som tur för mig så är det inget jag just nu står och faller på i detta hobbyprojekt, men hoppas ju såklart på godare tider där fler vill unna sig ett glas mjöd.

Vilken mjöd är du mest nöjd med?
– Man vet ju aldrig vad framtiden har att bjuda på men det är för tillfället mjöden Blue Cat Mead med apelsinblomshonung, blåbär och vanilj som även ekflislagrats, Shadows in the Dark med apelsinblomshonung, björnbär, blåbär och svarta vinbär samt det senaste alstret You Want It Darker med kastanjblomshonung, timjanblomshonung och svarta vinbär.