Deya växer – även på nya marknader

Nils Lindborg ser till att brittiska Dela säljer öl i allt fler. länder. Men fortfarande säljs det mest öl på hemmaplan i trakterna av Bristol. Foto: Ronny Karlsson.

Inte ens pandemin har fått stopp på populära brittiska bryggeriet Deya. Tack vare svenska säljaren Nils Lindborg exporterar man nu även till tio olika länder.

 

Beernews skrev om Deya och Lindborg i september 2020 och då var bryggeriet på väg mot en årsproduktion på 700 000 liter.

Sedan kom pandemin och allt förändrades. Men för Deya blev det aldrig speciellt dåligt. I år pekar i stället produktionstakten mot 1,5 miljoner liter öl.

– Jag var ensam säljare men vi startade en webshop för butiker. Nu har vi 600 kunder där som köper öl regelbundet, säger Lindborg.

Deya ligger i Cheltenham utanför Bristol i Storbritannien som bryggeriet är beläget, och det är på den lokala marknaden man säljer mest öl.

– Vi säljer mycket öl från bryggeriet och i vårt taproom, och det är inte så mycket nördar utan mer vanliga människor. Vi ar fyra pund för en öl och vi har alltid varit billiga, säger Lindborg.

Men ölen säljs inte alls bara lokalt. Sedan en tid tillbaka har Nils Lindborg en säljkollega, och han är placerad i Manchester.

– Norra England har blivit allt hetare när det gäller öl, det är viktigt för oss att finnas där också.

Men även andra marknader är intressant. I dag exporterar Deya till runt tio olika länder i Europa och fler ska det bli. I Sverige har man ett samarbete med Dugges när det gäller Systembolaget. En växande export kan tvinga fram en fortsatt ökning av produktionen, även om man ser hur utvecklingen kommer att plana ut lite efter ett par galna år.

– Vi kan brygga upp till 2,5 miljoner liter på det bryggverket vi har nu, men nu tror jag mer at tvi håller oss på en nivå som vi har nått.

Med 35 anställda har mycket gått fort och mer ska hända. en ny burklina är på ingång, och i det gamla bryggeriet, där man nu producerar suröl, är tanken att öppna ett andra taproom.

Fortsatt mycket jobb alltså, och för Nils Lindborg handlar mycket om just exporten för tillfället.

– Det finns flera anledningar till det. Bland annat får vi högre alkoholskatt här nästa år, men den slipper vi betala för öl som får på export