Första eventet på Stigbergets Ringön

Foto: Martin Permer

Den första juni anordnar Stigbergets ett första ölevent på sitt Ringöbryggeri. Bryggerierna Beak, Deya, Track, Left Handed Giant och Living Häus Beer Co är inbjudna till festivalen där man skippar små provsmak – här ska ölen istället avnjutas i stora klunkar.

Eventet har fått det praktfulla namnet Stigbergets Panta Rei Down By the River Beer Fest. Nils Hultkrantz på Stigbergets Bryggeri förklarar:

 

– Namnet Panta Rei betyder allting flyter och är ett gammalt grekiskt uttryck och syftar på alltings föränderlighet och att man inte kan inte stiga ner i samma flod två gånger. 

 

Ringön är de gamla hamnkvarteren på Hisingen som allt mer etablerar sig som en samlingsplats för ölälskare – i området finns idag fem ölbarer. Floden, i det här fallet är Göta Älv, som passerar Stigbergets Ringöbryggeri. Nils utvecklar att namnet passar deras ambition att hålla fler events och festivaler med olika teman och innehåll på Ringön framöver. Men först ut är alltså en minifestival med ett fåtal inbjudna bryggerier. 

 

– Tanken är att bjuda in ett fåtal bryggerier som det finns ett sug efter och att varje bryggeri får ta med sig åtta öl vilket är mer än vanligt, varje bryggeri får då lite mer utrymme, fortsätter Nils.

 

Fokuset är att ses, umgås och dricka öl och med det slopar man provsmakningsupplägget med tokens och istället köper man lite större mängd öl av det man vill dricka. 

 

Inbjudna är de fyra brittiska bryggerierna Beak, Deia, Track och Left Handed Giant. Men även ett amerikanskt bryggeri, Living Häus Beer Co från Portland, kommer till Ringön. De fyra brittiska bryggerierna är bland de mest hypade just nu i sitt hemland och amerikanska Living Häus Beer Co är hyllade för sina lageröl.