Albertson ska hjälpa bryggare med kvalitet

Hon är doktor i mikrobiologi och gillar dessutom öl. Nu kombinerar Nan Albertson det och startar BeerLab, företaget som ska hjälpa hantverksbryggarna med kvalitet.

Företaget är precis i sin uppstartsfas och planen är att både erbjuda tester av öl samt åtgärdsrapporter i de fall som det behövs.
– Jag hoppas att företaget ska vara i gång före nyår. Jag gillar verkligen att öl kan vara på så många olika sätt och ser verkligen fram emot det här, säger hon.
Nan Albertson kom från Florida till Sverige som 17-åring och har sedan flyttat fram och tillbaka en del. Hon läste mikrobiologi på universitetet och hade då en dröm om att bli marinbiolog.
Under många år har hon jobbat på AstraZeneca, men under senare år handlade hennes jobb mer om att sitta vid ett skrivbord än att jobba praktiskt med forskning
När hon sedan slutade på det företaget visste hon direkt att det var det här hon ville göra. Inledningsvis kommer hon att jobba med det laboratorium som Erika Brockberg bygger upp på Poppels.
– De har bjudit in mig till att jobba där och jag är så tacksam för det. Erika är jätteduktig och hon och jag kan lite olika saker. Vi kommer att kunna lära av varandra, säger Nan Albertson.

Även Christian Åhman som jobbar med bryggeriutbildningen i Ludvika har varit ett viktigt stöd i hennes resa mot att bli egenföretagare.

Nan Albertson har bland annat doktorerat i mikrobiologi.

Fortfarande återstår en del saker att lösa innan BeerLab är redo att ta emot kunder. Bland annat ska Nan Albertson titta på en lösning för att skicka prover till henne.
– Det går att göra det här på plats hos bryggerier, men då behöver jag ha med mig en hel del utrustning. Men om bryggerier ska skicka prover behöver de vara kylda hela vägen, berättar hon.
Via sitt företag kan hon ta fram en hel del information om ölet. Analyserna kan ge svar om alkoholstyrka, pH-värde, IBU och annat, men även hitta eventuella bakterier.
– Om något är fel kan jag se det. Men det kan också vara bra att mäta det som blivit rätt och jobba med processer så ölet blir likadant varje gång.

Inledningsvis kommer hon att fortsätta de studier hon har startat för att bli gymnasielärare, men de studierna kommer att gå på halvfart när företaget är i gång.

Det är ingen tvekan om att BeerLab ska gå först. Och även om kunskaperna är stora så garanterar hon en sak.
– Jag kan faktiskt gå ut och bara njuta av en öl, jag behöver inte analysera allt jag dricker, säger hon.