AKiA tar nästa steg med nytt bryggverk

Christian Figved ser fram emot att kunna brygga betydligt mer öl framöver. Foto: Ronny Karlsson.

Från 250 liter till 1500 liter. Efter en del väntan tar nu AKiA Brygghus ett stort steg framåt i utvecklingen.

Bryggeriet söder om Göteborg har funnits med i ett par år och fått en hel del supportrar. Men så här långt har det handlat om ganska små batcher som bryggts. Cirka 250 liter per brygd har det blivit för Christian Figved.

– Det ska bli skönt att ta nästa steg. Jag jobbar fortfarande 80 procent med annat, men med ett större bryggverk går det att brygga mer öl på samma tid, säger han.

Det nya bryggverket har stått på plats i lokalen utanför Lindome under ganska lång tid, under våren fick han bygglov och nu är allt redo för att användas.

– Det känns bra, inte minst att kunna leverera till krogar igen. Jag har inte haft kapacitet till att göra det på ett tag, säger han.

I fjol blev det 10 000 liter öl som bryggdes och i år är han hittills uppe i runt 20 0000 liter. Men då har en del öl bryggts hos bland annat Rådanäs. Nu är tanken att alla produktion sker på den egna utrustningen och målet är att öka en hel del.

– Nu kan vi göra runt 60 000 liter på ett år, och det går också att köpa till fler tankar. Nu ska jag brygga allt här och så får vi se hur mycket vi kan sälja, säger Figved.

Under den här veckan görs de första riktiga bryggningarna efter en del tester under sensommaren. Det är ett viktigt steg för Figved, som vet att hans öl har tagits emot bra på marknaden.