8 mars – då blir det tre specialöl i Sverige

8 mars är det Internationella kvinnodagen. Då bryggs det två specialöl som kommer ut på marknaden under våren.

Pink Boots Society har växt som organisation och verkar för att få in fler kvinnor på bryggerier runt om i världen. I Sverige är det Jessica Heidrich som under ett antal år sett till att det bryggts öl 8 mars. Först på S.t Eriks och sedan i fjol hos Höganäs.

Men i år blir bryggningen på hennes eget bryggeri i Vaxholm och det är Hop Notch som står som värdar.

– Det kommer att bli en session-ipa med havtorn och det är klart att den kommer i det exklusiva sortimentet på Systembolaget i maj, berättar Heidrich.

Sandra Lööv hjälper till med arrangemanget i år och planen är att locka så många kvinnor som möjligt att vara med under bryggningen.

– Vi startar vid nio på morgonen och man får komma och gå som man vill, säger Heidrich.

Pink Boots Society växer för varje år och i fjol bryggdes det öl inom organisationen på 260 platser runt om i världen. Mycket talar för att det blir på ännu fler platser i år.

– Fast målet är att det här inte ska behövas alls. Det finns inget egenvärde för mig att göra det här, säger Heidrich.

Även i Göteborg blir det en bryggning för kvinnor 8 mars. Där är det föreningen FemAle som brygger öl, och delar av pengarna till bryggningen kommer från Beernews ettårsjubileum, då en del av överskottet gick just till FemAle.

Här ska det bryggas en india pale ale ute hos Bearded Rabbit i Floda.

Även i Flyinge i Skåne bryggs det öl denna dag. Då är det Pax Brygghus som samarbetar med organisationen Fermenistas och skapar en öl som släpps senare under våren. Här är det en india pale ale med citrontimjan som bryggs.