Hej, hallå Berith Karlsson…

…på Närke Kulturbryggeri. I mer än tolv år har du ordnat ölprovningar för tjejer – varför då?

– För att branschen, från tillverkning till försäljning och konsumtion, är så starkt mansdominerad. Många gånger kommer kvinnor i skymundan helt utan anledning. Och vad värre är, ibland sätter vi kvinnor oss själva i andra rummet – för sååå stark är mansnormen.

 

Berätta om provningarna!

– Jag har arrangerat provningar för tjejer tillsammans med Karin Palolampi sedan 2012. Karin, som numera jobbar på The Bishops Arms huvudkontor, började med ”Afternoon Beer – Ladies Only” när hon arbetade på The Bishops Arms i Örebro. Med tiden har temat övergått i ”Ölprovning för tjejer och av tjejer”. Vi väljer öl från bryggerier där kvinnor är aktiva som bryggare, guider, ägare eller liknande. Och naturligtvis ska ölet vara bra. Det vi provar kan variera, någon gång har det varit lageröl, andra gånger öl till musslor – det finns ju inga gränser. Ofta ger vi en provkarta av öl med olika tilltugg. Förutom att berätta om ölen så pratar vi om ölhistoria, ölkultur, tillverkning och tradition, det blir en fullspäckad tillställning utifrån frågorna och diskussionerna som uppstår.

Karin Palolampi och Berith Karlsson inför en provning.

 

Vilka är deltagarna?

– Det är allt ifrån unga kvinnor från 18 år och uppåt. Kvinnorna har olika erfarenheter, en del dricker öl väldigt sällan medan andra är bryggare eller hembryggare. Några har varit på många öl- eller dryckesprovningar förut, medan andra, ganska ofta faktiskt, är på sin första ölprovning. Varför kan man fråga sig? Vi tror att det är för att det endast är kvinnor på våra provningar.

 

Gör du andra provningar också?

– Absolut, framförallt tillsammans med Sylvia Falkeström från Oppigårds Bryggeri. Våra provningar är öppna för alla men självklart hamnar fokus ofta på kvinnorna i ölvärlden, det kommer naturligt.

 

Uppmärksammar du internationell kvinnodagen på något särskilt sätt?

– Nej, eller jo, vi har faktiskt en ölprovning för tjejer i Eskilstuna. Men vi har även haft tjejprovningar på internationella mansdagen. Många av ölprovningarna som jag genomför tillsammans med Karin Palolampi sker på Bishops Arms pubar av förklarliga skäl. Det är en bra arena där vi når många, på många olika orter. Det känns som att jag också ”jobbar för mig själv” – men framförallt för kvinnorna i ölvärlden och för ölkulturen i stort.

 

Läs också: 

• Pink Boots fortsätter förena kvinnor över öl

• Ölgäris visar att de är många och starka