Hej, hallå Jessica och Magnus…

Jessica Heidrich och Magnus Karperyd

… på Hop Notch och Waxholms Bryggeri, och som sedan start haft ett återkommande, prisbelönt, oktoberöl i sin portfölj. Ett öl som de sedan de nya bestämmelserna kring oktober- och festöl inte längre får säljas.

Vad tänkte ni när ni hörde att EU skyddat den geografiska beteckningen?

 

JH: Herregud. Vilket trams!

 

Är oktoberölet en viktig produkt för er?

 

JH: Viktig och viktig. Nja, snarare en kul grej att se fram emot så det händer något efter att skolorna börjat och det börjar bli höst. Men det hade varit roligare om vi haft den svenska traditionen kvar med skördefest och skördeöl.

 

Kommer ni att fortsätta att brygga oktoberölet?

 

MK: Nej, tyvärr inte. Vi är helt enkelt för osäkra på hur de nya bestämmelserna ska tolkas. För oss bryggerier är också frågan om vem som är den juridiska motparten, och vad straffet är, om vi skulle göra ett oktoberöl eller ens ett ”festöl”? Är det vi som producent som gör begår ”brottet” eller Systembolaget som säljer det? Det borde vara vi, och då borde Systembolaget inte ha rätt att stoppa ölet. Men med det sagt uppskattar vi att de uppmärksammar oss på eventuella, potentiella problem.

 

Hur tror ni att detta kommer att påverka oktoberfestfirandet i Sverige?

 

JK: Inga svenska bryggerier kommer att få brygga oktoberfestöl så varför ska de då köra oktoberfestevents? Det kommer nog att innebära att oktoberfest, som fenomen, inte kommer att uppmärksammas lika mycket, vilket kommer att bita Münchenbryggrierna där bak. Hittills har hela Europa gjort gratisreklam för festivalen i München så miljontals människor känt suget att vallfärdas dit, men så lär det inte bli i fortsättningen.

 

Tror ni att sista ordet är sagt i frågan?

 

JH OCH MK: Nej!

 

Finns det något ni bryggerier eller vi konsumenter kan göra för att påverka beslutet?

 

MK: Som bryggeri, brygg inte. Som konsument – om du tycker att det är lika fånigt som vi tycker – köp inga officiella oktoberfestöl, om du inte är i München.

 

Läs också: 

• Inga fler svenska oktoberöl