Inga fler svenska oktoberöl

Nu får inga svenska bryggerier längre brygga oktoberöl, och knappt några andra bryggerier runt om i världen heller. EU har beslutat att flera benämningar av ölen, ska skyddas som geografisk beteckning – och därmed endast får tillverkas i Münchentrakten.

I takt med att de svenska bryggerierna blivit fler har också engagemanget för den tyska oktoberfesten växt till att närapå kunna jämföras med andra svenska ölhögtider som påsk och jul. I fjol lanserades inte mindre än 43 svenska oktoberöl, året innan dess 34, i ett eget lokalt och småskaligt säsongssläpp på Systembolaget.

 

Men förra årets släpp blev också det sista efter att ”Oktoberfestbier” godkänts som en skyddad geografisk beteckning av EU – vilket rent konkret betyder att det bara är bryggerier från Münchenområdet som får lov att kalla sina öl för oktoberöl. Bland de numera otillåtna märkningarna anges bland annat ”oktoberöl”, ”festbier” och ”oktoberfest”, då EU-kommissonen inkluderat också andra benämningar som på olika sätt syftar eller anspelar på oktoberfest.

 

– Självklart är det fortsatt möjligt att lansera produkter med någon form av säsonganknytning under hösten och med kortare avtaldatum. Men oktoberölsförfrågan i det lokala och småskaliga sortimentet uteblir, säger Emelie Westrup, kategorichef för öl på Systembolaget.

 

För att tolka de nya bestämmelserna och ta fram riktlinjer har Systembolaget haft Livsmedelsverket till hjälp och exakt var de nya gränserna kommer att gå är idag inte riktigt klart.

 

– Det kommer säkerligen att behöva bollas både med EU-kommissionen och Münchens bryggeriförening (Verein Münchener Brauereien e.V.), men vi har redan fått vissa riktlinjer om att det kommer att behöva bli helhetsbedömningar sett till ölets fullständiga prestation, förklarar Emelie Westrup.

 

Hur är det med fest? Kan man släppa festöl i oktober?

 

– Ordet ”fest” är det väl ingen som kan lägga beslag på tänker jag, men om det finns anknytning också till just den specifika festen, platsen eller, månaden kan bli svårare att se förbi. Detta blir ju också det första året vi behöver ta hänsyn till de nya EU-reglerna och därmed lära oss, genom riktlinjer från dessa kontroll- och beslutsorgan, om var mer exakt gränserna går.

 

I det nationella säsongssläppet av oktoberöl ingår sedan länge endast de traditionella sydtyska oktoberölen, och de kommer att lanseras på samma sätt som tidigare.