”Vetenskapspolitiker” hyllar brittisk öl

Chi Onwurah. Foto: UK Parliement CC BY 3.0 DEED.

Det finns valfläsk och så finns det Valfläsk. Brittiska Labours kandidat för posten som vetenskapsminister, Chi Onwurah, menar att ”det inte finns någon ljus framtid för Storbritannien”, om inte landets bryggerier och pubnäring ges möjlighet att blomstra och fortsätta med sitt betydande innovationsarbete och samhällsviktiga gemenskapsbyggande.

Det är inte bara i Sverige som frågor relaterade till öl och utskänkningsmöjligheter ibland slår igenom stort i den politiska debatten. Här handlar det ofta om de särskilda regler som finns i landet, med Systembolagets monopol och de många strikta reglerna och lagar för att få servera alkohol på krogen. Främst traditionellt borgliga partiers representanter gör ibland utspel där de förordar företeelser som gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, som skulle gynna den småskaliga bryggerinäringen. Så sent som i samband med SM i hembryggning i slutet april gick Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok ut i Beernews och kallade svensk alkoholpolitik för ”omodern och mossig” och förespråkade bland annat skattelättnader för småföretagare oavsett bransch, något som han menar skulle gynna exempelvis hantverksbryggerier.

 

I Storbritannien har samhället i stort, men även det politiska etablissemanget, ett helt annat förhållningssätt till exempelvis landets många bryggerier och pubar. De ses som kulturbärare och institutioner värda att vårda och försöka bevara snarare än att försvåra för. Och det oavsett politisk färg hos avsändaren.

 

Alldeles nyligen lanserade parlamentsledamoten från stadsdelen Wallsend i Newcastle – och Labours skuggminister för vetenskap – Chi Onwurah, ett program för ”framtidens politiska landskap för öl och pubar” (The Future Political Landscape for Beer and Pubs). Under ett möte med British Beer & Pub Association (BBPA) lovade hon, enligt tidskriften The Morning Adviser, att om Labour får regeringsmakten vid valet som hålls den 4 juli i år, så kan ölbranschen och landets alla pubar räkna med stark backning från de svenska Socialdemokraternas brittiska systerparti.

 

Chi Onwurah menade vidare att besöksnäringen, där pub- och bryggeriverksamheten är en ytterst viktig spelare, står för 20 000 arbetstillfällen och bidrar med 361 miljoner pund till den lokala ekonomin – bara i staden Newcastle Upon Tyne i nordöstra England, som hon företräder.

 

– Pubar och bryggerier tas ofta för givet, sa hon på mötet enligt The Morning Adviser, och menade att den brittiska pub- och bryggeridöden måste lindras med politisk hjälp.

 

– Pubar är en väldigt viktig del av gemenskapen i stora som små städer och byar över hela det här landet.

 

Enligt användaren Chris Jowsey på X passade Labourpolitikern också på att namedroppa bryggerier som Hadrian & Border och Wylam från hemstaden, och utse pubarna Crown Posada och The Ship som sina favoritpubar i Newcastle.

 

Den troliga blivande brittiska vetenskapsministern, i fall att Labour vinner valet, passade också på att hylla landets pubar och bryggerier när det kom till innovation, i synnerhet när det kom till åren under pandemin – då landet befann sig under strikt nedstängning i flera omgångar.

 

Sedan urminnes (nåja) tider har brittiska politiker varit något av informella världsmästare i att entusiasmera ”sitt folk” och ta ifrån tårna för att slå an hjärtsträngarna hos potentiella väljare. Eller vad sägs om följande citat från Chi Onwurahs besök hos BBPA, som gör sig bäst på originalspråk, taget från The Morning Adviser, och som framstår som Churchills ”We Shall Fight on the Beaches” för ölentusiaster:

 

”The Labour party has always looked to science and technology to improve the lives of British people, whether it is creating the NHS [den allmänna hälso- och sjukvården, reds anm] or founding the Open University. Those innovations have always depended on great institutions.” […] “That is why we know there is no bright vision for Britain’s future that doesn’t include beloved British institutions such as our breweries and pubs, innovating and thriving.”

[…]

“Labour has a comprehensive plan to improve lives for workers, whether they are pulling pints – or ordering them.”