68th Floor återuppstår – i alla fall på Statt

Ralf Ek har lämnat Åmål och lagt ner sitt bryggeri. Men nu återuppstår några av hans öl för leverans till den förra hemorten. Foto: Peter Lindh

Han la ner bryggeriet och flyttade till Norrland. Men Statt i Åmål gav sig inte, de ville ha öl från 68th Floor, så nu ska de få det.

Ralf Ek drev 68th Floor Brewery i Åmål fram tills förra året. Hans lilla garagebryggeri lyckades till och med ta sig in på svensktoppen på Untappd, men efter en översvämning på bryggeriet, utbrändhet som följde på den och pandemin fick han nog och drog till Norrland i stället.

I dag bor han i Härnösand och har bryggt mest bara för eget bruk. Han ångrar inte flytten och det faktum att han lagt ner 68th Floor.

– Jag har inte mått så bra på många år, tidigare bodde jag i källaren. Nu har jag tid över helt plötsligt. Det är nästan för bra för att vara sant.

Så hur kommer det sig då att han noterat på Facebook att Åmål åter ska få dricka hans öl? Jo, 2,5 mil från det nyköpta huset i Härnösand ligger Tjärnsjö Bryggeri och där har Ralf blivit kompis med innehavaren Fredrik Lundgren.

Vilket passade bra när Stadshotellet i Åmål hörde av sig.

– De hade provat andra öl, men gästerna vill ha min öl. Så de ringde och frågade om det gick.

Så Ralf pratade med Fredrik och nu är det klart att Tjärnsjö ska leverera öl till Åmål med etiketterna från 68th Floor. Ralf hjälper till med flaskning och bryggning.

– Det är så jäkla roligt. När vi spånade recept och pratade öl märkte jag att det hände nåt i mig. Då kom jag ihåg hur roligt jag tycker att det är.

– Men jag skulle inte starta något eget igen. Det läxan lärde jag mig, det är för mycket jobb med det. Att samarbeta med andra är en bra lösning.

Tillsammans med Tjärnsjö ska han göra tre öl för exklusiv leverans till Statt i Åmål. Först ut är en ny lager med simcoe, sen följer ett par av hans tidigare öl. Men de har fler planer.

– Vi har en collab inplanerad i sommar som vi ska släppa på Systembolaget till hösten. En fet och kletig imperial stout.

Ralf brygger även hemma, fast i mindre skala.

– Det har varit lite upp och ner med det. Det var ett par månader jag inte ens ville gå in i hobbyrummet, säger han.

– Men nu har jag bryggt och har två öl klara. Suget är tillbaka och det är väl ett friskhetstecken, tror jag.