Fjällbryggarnas ipa ska rädda älvarna

Jens Gustafsson hoppas att han ska få träffa Gunnar Westrin framöver före lite fiske och snack. Foto: Montage

Medan andra bryggerier gör öl med rockstjärnor till högre och vänster har Fjällbryggarna valt en annan kändiskategori. Fiskeikonen och författaren Gunnar Westrin, känd från tv.

När man pratar med Jens Gustafsson (tidigare Ader) på Fjällbryggarna har han svårt att hålla tillbaka sin entusiasm inför Gunnar Westrin.

– Han är vår gamla barndomsidol. Han är den första som började göra fiskefilmer, för hur länge sen som helst, berättar Jens.

De kom i kontakt med Westrin via sitt engagemang i organisationen Älvräddarna, som bland annat jobbar för att stoppa all nyutbyggnad av vattenkraft.

– Vi har försökt att hitta en möjlighet att brygga under ett års tid, säger Jens.

Det öl de tagit fram är en hazy ipa på 6,8 procent döpt till Gunnar. Gunnar själv verkar nöjd.

– Han har testat den och tyckte om den, säger Jens.

En krona från varje såld öl ska gå till Älvräddarnas arbete. Det är ingen oneoff, utan tanken är att Gunnar ska bli en del av Fjällbryggarnas ordinarie sortiment.

– Den ska ticka på så länge som möjligt, målet är att få in den på hyllan. Just nu är den beställningsbar lådvis på Systembolaget i hela Sverige. Vi skulle vilja sälja styckvis, men vi får stå för alla transporter själva, så det går inte ihop sig.

Gunnar Westrin har inte själv varit med i processen med att ta fram ölet, eller ens träffat killarna på Fjällbryggarna.

– Vi har pratat på telefon, men det skulle vara roligt att träffa honom för att fara och fiska och surra skit. Vi får se om det går till våren eller sommaren.