Fjällbryggeriet ökar kraftigt efter nödåret

Fjällbryggarna har haft ett mycket bra år och med nya tankar inköpta hoppas de på ett ännu bättre år 2022. Foto: Ronny Karlsson

Fjällbryggarna har haft ett extremt bra år och kommer att femdubbla produktionen jämfört med nödåret 2020.

För det var verkligen ett nödår för fantombryggeriet Fjällbryggarna. All försäljning låg på krogen och försvann med pandemi och restriktioner, och som om inte det räckte drogs mattan under dem undan när bryggeriet de bryggde hos las ner.

– Precis när allt tog fart kom corona och Sverige stängdes ner. Sen sa de till oss att de skulle lägga ner. Det fick oss att stanna upp och fundera på vad vi skulle göra, säger Jens Ader på Fjällbryggarna.

Slutsatsen blev ändå att fortsätta och eftersom de kände gänget på Bryggverket i Umeå så tog de kontakt med dem. Och sen hade de ett bryggeri igen.

– De är helt super, så proffsiga, så det är riktigt kul!

Med ett bryggeri bakom sig blev nästa steg att få fart på försäljningen igen. Och som för många andra var det Systembolaget som fick bli den primära kanalen när krogarna inte längre köpte nåt.

– 2020 stod vi still och det först i år som vi kom in på Systembolaget. Det var ett väldigt bra beslut, vi har sålt otroligt bra.

Förra året producerade Fjällbryggarna 2000 liter. I år räknar Jens med att det ska sluta strax under 10000 liter.

– Det har gått så bra att Bryggverkets tankar inte räckte till, så vi kunde inte brygga lika mycket som vi kunde sälja.

Av den anledningen har de nu investerat i egna tankar. Två 2000-liters tankar står nu hos Bryggverket, och ska lösa kapacitetsbristen för Fjällbryggarna.

– De är redan fullbokade de första tre månaderna 2022, vi måste brygga ordentligt inför sommaren.

Dessutom berättar Jens att Fjällbryggarna är på väg in på två stora fiskemässor, som kommer att ge ganska stora volymer öl.

– Jag vågar inte säga så mycket mer, inget är klart än. Men fiskemässor är vi: fiske, jakt och längtan till fjällen.

Just fjällen nämndes förra gången beernews.se pratade med Jens. Drömmen är ett bryggeri på Kittelfjäll. Men där är de inte än.

– Det vore trevligt med ett bryggeri på fjället. Men vi har alla familj och jobb, det här är fortfarande på nån större hobbynivå. Och än så länge fungerar det så bra på Bryggverket, så det blir ingen ändring nu.