Pandemin krossade Ralfs bryggeridröm

68th Floor läggs ner och innehavaren Ralf Ek lämnar Åmål och Dalsland bakom sig. Foto: Peter Lindh

Efter många motgångar blev det till slut för mycket med pandemin och bryggeriet 68th Floor läggs ner.

Ralf Ek, som driver 68th Floor i Åmål, drabbades för några år sen av en översvämning i bryggeriet där det mesta förstördes. Försäkringen täckte ingenting och tills slut drabbades han av utbrändhet. Trots det gav han inte upp och Beernews skrev om hans väg tillbaka förra året.

Men nu går det inte längre. Pandemin har tömt krogarna i trakten på folk och för ett bryggeri som lever på krogarna går ekvationen inte längre ihop. Och då hjälper det inte att bryggeriet ligger på sjätte plats på Untappds lista över bästa svenska bryggerier.

– Det funkar inte längre och det är bara att kasta in handduken. Det känns som om covid aldrig vänder, det är bara vänta, vänta, vänta och samtidigt gå in med egna pengar i företaget hela tiden. När jag pratar med pubarna är det helt nattsvart, de vet inte om de blir kvar själva. Så det var inget svårt beslut att ta, säger han.

– Det är skittråkigt, jag älskar ju att brygga och skulle helst vilja jobba med det på heltid. Men det blir inte många kronor över när man brygger.

Under förra året bryggde 68th Floor bara 1000 liter öl.

– Det är ju ingenting! Det är en halvering av vad jag brukar göra. Och eftersom jag inte bryggt mycket sen förra sommaren börjar malten bli gammal, så att jag måste slänga den. Det är motgång på motgång, säger Ralf.

När en dröm krossas vaknar en annan till liv. Ralf Ek ser fram mot livet vid en sjö, där han kan sitta och fiska och dricka hembryggd öl.

Passionen för bryggningen har han ändå kvar. Även om det bryggeriet som företag försvinner så tar han med sig utrustningen i nästa fas i livet. Nu är det en annan dröm som ska förverkligas. Ett hus vid en sjö. Men i Åmål är det Norgepriser på strandtomter så det blir en längre flytt.

– Jag och min fru har bestämt oss för att flytta norrut. Nånstans runt Sundsvall. Jag har alltid drömt om att innan jag dör ska jag ha en sjötomt. Här är alldeles för dyrt men däruppe får man en sjötomt för en miljon, säger han.

– Jag ska sitta på egen brygga, fiska och dricka hembryggd öl, det är planen.

När flytten äger rum vet han inte än, det beror på när de hittar rätt hus. Går det snabbt kan det bli till semestern, annars blir det nästa år. Men paret tittar på ett hus just nu, med dubbelgarage – som rymmer bryggverk, jästtankar och allt smått och gott som följer med från det gamla garagebryggeriet. Och brygger han inte kommersiellt finns det ju andra roliga saker man kan göra.

– Nu kan jag vara med i SM i hembryggning – man får hitta ljusglimtarna, avslutar han.