Erika ska jobba med kvalitet hos Poppels

Efter att ha jobbat på Bells Brewery ville Erika Brockberg till Europa. Till slut föll valet på Sverige där hon ska jobba med kvalitetsutveckling på Poppels i Jonsered.

Brockberg har precis börjat sin tjänst hos Poppels och ser fram emot det nya äventyret.
– Jag är imponerad av svensk craft beer och det här ska bli spännande. Det händer mycket roligt här, säger Brockberg.
Hon är född i USA men växte till stora delar upp i Hong Kong. Till high school var hon tillbaka i USA och Michigan där hon också fick sin första kontakt med öl.
– Min pappa var intresserad på craft beer och det gjorde mig nyfiken. Jag gick på festivaler och träffade en del bryggare. Sedan började jag att servera öl.
Hennes första jobb var på Brew Detroit där hon jobbade i deras tap room. Men bryggmästaren där hjälpte henne att komma i gång med att brygga öl på deras bryggverk och då satte intresset fart på riktigt.
– Jag gillade kombinationen av vetenskap och öl. Jag bryggde öl där i två år innan jag sökte till VLB i Berlin.

Den skolan är en av de mest ansedda för bryggare och Erika Brockberg gick ut som bäst i klassen. Det gjorde att de sex månaderna på skolan blev ett helt år då hon blev kvar med hjälp av ett stipendium. Därefter hörde Bells Brewery av sig och ville anställa henne.

– De bjöd in mig och jag fick en specialtjänst där. Jag roterade runt i produktionen och var med om paketering, jobb i deras laboratorium och var med när de fatlagrade öl.

Erika Brockberg har tidigare jobbat på Bells Brewery i USA.

Men i slutändan var det Europa som lockade mest. Efter att pojkvännen Bernardo Gava dessutom fick jobb som bryggare hos Spike i Göteborg blev det förstås extra intressant med Sverige.
Nu har hon precis startat sin tjänst hos Poppels i Jonsered, och hennes fokus ska vara på kvalitets arbete.
– Vi har inte bestämt i detalj ännu vad jag ska göra, men det blir mest jobb med kvalitet och att hålla en jämn nivå på ölen.

Hon fick ett samtal från Mats Wahlström i våras och efter att ha besökt bryggerier var parterna överens om ett samarbete. Arbetstillstånd har löst sig ganska smidigt och nu hoppas Erika Brockberg på att bli kvar länge i Sverige.

– Jag är glad att Poppels vill satsa så här mycket på kvalitetsarbete. Jag tror det är rätt läge för dom att göra det nu. Ett bryggeri av den här storleken behöver jobba med kvalitet och en jämn nivå, säger hon.