223 000 bokningar när danska barer öppnade

Warpigs är en av de ölbarer som öppnade under förra veckan. Observera att bilden är tagen före pandemin. Foto: Ronny Karlsson.

På mindre än en vecka har det gjorts 223 000 bokningar till danska barer och restauranger. Längtan efter att få gå ut och ta en öl har varit riktigt stor.

9 december stängdes de danska barerna och restaurangerna och sedan dess har det bara varit möjligt att dricka öl hemma. För många bryggerier med taproom har det handlat om att överleva med hjälp av försäljning online samt genom att sälja flaskor och burkar direkt från bryggeriet.

Men i onsdags blev det tillåtet att öppna igen.

– På grund av den goda situation vi befinner oss i, i Danmark, så är vi i den privilegierade situationen att det är möjligt att öppna upp lite mer, sade Nick Haekkerup, socialdemokratisk justitieminister nyligen angående beslutet.

Att få gå ut och dricka en öl eller ett glas vin och äta gott var efterlängtat. På bara några dagar gjorde 223 000 bokningar via de största danska bokningssystemen.

Beernews berättade tidigare om hur Warpigs i centrala Köpenhamn införde egna coronatest, där gästerna fick snabba besked om de kunde komma in eller inte.

Men även om barerna nu öppnat så är restriktionerna inte helt borta. De som sitter utomhus är välkomna utan några krav, men ska man sitta inomhus krävs det ansiktsmask så fort man lämnar sitt bord. Serveringen måste avslutas senast 22.00 och gästerna som vill sitta inomhus måste kunna bevsia att man har antikroppar eller har testats negativt under de senaste 72 timmarna.

Dessutom krävs borsbokning minst en halvtimma i förväg, de går alltså inte att dyka upp spontant och räkna med en plats inomhus på en bar eller restaurang.