Snart lättare att hitta favoritöl i butikerna

Kategorichefen Emelie Westrup hoppas att alla butiker ska erbjuda den nya placeringen av öl före årsskiftet. Foto: Montage.

Det har dragit ut lite på tiden. Men snart ska det vara lättare för dig att hitta öl i din favoritstil i alla Systembolagets butiker.

Projektet påbörjades redan 2017 då ett par butiker fick den nya ordningen för öl på hyllorna. Då placerades öl efter stil och fram till 2020 har ett 30-tal butiker testat den placeringen.

– Tidigare stod all ljus lager tillsammans och sedan i bokstavsordning. Specialölen placerades efter öltyp och i bokstavsordning. Det var en mer grov sortering tidigare, nu blir det mer anpassat efter ölets smak. Vi vill att kunderna ska hitta alternativ inom den ölstil som de gillar, säger kategorichefen Emelie Westrup på Systembolaget.

Redan 2018 gjordes förändringen i cirka 30 butiker, men sedan har det dragit ut på tiden, då Systembolaget väntat in ett nytt placeringsverktyg som nu ska rullas ut.

Förändringarna ska göras successivt under året. Den 1 mars har de 70 största butiker placerat om öl efter ölstil och den 1 juni ska ytterligare 100 butikerna ha gjort klart med sin omplacering av ölflaskorna. Och 1 december är planen att alla butiker ska ha genomfört förändringen.

– En del tycker säkert att det blir lite svårare att hitta i början, det är så det brukar bli när artiklar placeras om, men när man lärt sig att hitta kommer man uppleva att det finns en bredd och ett djup i vårt erbjudande, säger Westrup.

Förändringen har fått positiv respons runt om i landet.

– Vi får ju återkoppling från butikerna löpande, som i sin tur pratar med kunderna. Det har varit positivt med förändringen, kunderna har uppskattat att se att det finns alternativ till ett öl de gillar, menar Westrup.

När den här förändringen är fullt genomförd lär det se ut så under en tid framöver på hyllorna. i dagsläget finns inga andra planera på förändringar i butikerna. Det görs även små förändringar på vinsidan, men framför allt är det sorteringen på ölhyllorna som under året ska se annorlunda ut i alla butikerna i landet.