200 år gammalt recept blir till öl

Hört talas om ölstilen Uytzet? Nu har den bryggts i Sverige av Jackdaw och Jens Skrubbe från ett recept som är över 200 år gammalt.

Ölbloggaren Jens Skrubbe har en stor passion för belgisk öl och är mycket intresserad av belgisk ölhistoria. Uytzet, eller uitzet som det också kan stavas i Belgien, är en av de historiska ölstilar som fångat hans uppmärksamhet.

Nu har den ölstilen bryggts av Skrubbe tillsammans med Fredrik Bjarman på Jackdaw i Uppsala efter ett recept från 1798.

– Vi försökte göra det så autentiskt som möjligt och Fredrik har tolkat receptet efter bästa förmåga, säger Skrubbe.

Givetvis gick inte allt att göra på samma sätt som i slutet av 1700-talet. Men att filtrera genom hö löste man. Däremot följde man inte den rekommenderade koktiden på åtta timmar.

– Då hade det blivit en sörja av allt. Enligt receptet skulle vi också mäska underifrån via ett trärör, men det röret hade vi inte, säger Skrubbe.

Nu står ölet på jäsning och givetvis är duon spänd på vad resultatet ska bli.

– Jag har ingen aning om hur det kommer att smaka. Jag kan tänka mig att det blir som en snällare variant av Westmalle Dubbel på cirka 5,5 procent. Det blir inte någon humlebomb i alla fall.

Premiär för ölet kommer det att bli i slutet av oktober i samband med att Jens Skrubbes blogg fyller fem år.

Ölstilen Uitzet/Uytzet har har en lång historia.

Ölstilen Uytzets historia går tillbaka till 1700-talet och förr i tiden fanns ölet i olika varianter. Det härstammar från staden Wetteren.

I dag finns endast en öl i den stilen på marknaden. Det är Uitzet 1730 som förr i tiden bryggdes av Brouwerij Paeleman, men som på senare tid bryggts hos Van Steenberge. Det traditionella sättet att göra ölet, med halm och trärör, har dock lagts åt sidan.