Pandemin slår hårt mot kvinnor och unga

Unga kvinnor drabbas extra hårt när restaurangbranschen har rekordmånga uppsägningar på grund av pandemin. Foto: Pixabay.

Unga kvinnor i storstäder. Det är de som drabbas hårdast när hotell- och restaurangbranschen säger upp rekordmånga personer.

Det har varit ett riktigt tufft år för företagen inom hotell- och restaurangbranschen och det har förstås också drabbat de anställda.

Nu står det klart att det är kvinnor, unga personer samt personer i storstäder som drabbats hårdast.

– Det är de här grupperna som drabbas av restriktioner som träffar branschen och stöd som inte når fram. Den här statistiken visar det väldigt tydligt. Det blir bara värre för varje dag som går och för varje person som förlorar jobbet, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, till sajten Besöksliv.

Under det senaste året har branschen haft 24 gånger så många uppsägningar som under ett normalt år. Bland de personer som får stöd av Trygghetsfonden är nästan var fjärde person mellan 20 och 29 år. Visita ser allvarligt på utvecklingen för de hårt drabbade grupperna.

– Vår näring har en viktig samhällsnyttig funktion genom att anställa flest unga, utlandsfödda och lågutbildade. De grupper som är svagast på arbetsmarknaden och riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet. Det är den mest kostsamma formen av arbetslöshet, både socialt och ekonomiskt, säger Thomas Jakobsson.

De restriktioner som finns för barer och restauranger gäller i dagsläget fram till början av maj. Men väldigt få tror att restriktioner helt upphör då. Om även sommaren påverkas av tidigare stängning och färre gäster på grund av krav på avstånd, är det troligt att varslen kommer i allt högre takt.

Före månadsskiftet lär det komma nya besked om vad som händer med restriktionerna i landet. Sedan julafton har svenska krogar tvingats att avsluta alkoholserveringen 20.00, för att sedan vara tvungna att stänga en halvtimma senare.