Zombier på bryggeriet när Beerium släpper öl

Erik Höglund, Marcello Milli, Tobias Hadin och Mattias Dristig samlade i Beeriums taproom i Surte Kraftstation. Foto: Josefin Larsson

Snart kommer apokalypsen till Surte och med den en likblek ale. Eller snarare: snart kommer Likblek Ale – apokalypsen får du visst på köpet…

Det blir zombier på Surte Kraftstation i sommar. I alla fall om du köper Beeriums nya folköl Likblek Ale när den släpps. För med den följer en QR-kod som kan användas för att spela en specialversion av rollspelet ”Skjut dom i huvudet”, som utspelar sig i bryggeriets lokaler.

– Det är ett väldigt kul projekt. Jag spelade rollspel när jag var tonåring, men det är nästan 30 år sen. Nu kom jag kontakt med Mattias Dristig på Vildhallon Förlag. Han hörde av sig ganska tidigt och ville göra nåt tillsammans, sen dök det här specifika spelet med det fina namnet ”Skjut dom i huvudet” upp, säger Erik Höglund på Beerium Kraftölsbryggeri.

Spelet är utvecklat av Tobias Hadin, som är en kändis i rollspelsvärlden, och utspelar sig i Göteborgsmiljö. Det finns redan och är enligt Höglund ganska hajpat och har vunnit designpris.

– Vi fick kontakt och han berättade att när man spelar rollspel så dricker man öl och vi blev så fascinerade av konceptet – en Göteborgsmiljö som folk känner igen.

– Jag har inte hört talas om att något annat bryggeri kört något liknande. Jag skulle bli förvånad om det inte fanns i staterna, men jag har inte sett nåt sånt i Sverige.

Marcello Milli, Erik Höglund, Mattias Dristig och Tobias Hadin planerar för öl och spel. Foto: Josefin Larsson

Den version av spelet som följer med Likblek Ale är en demoversion, fullt spelbar men bara med miljön från Beerium.

– Tanken är att vi ska sälja grundutbudet i spelet i baren, men allt ska finnas med i vår demoversion också, så att man ska kunna testa det. Det är jätteroligt att få göra det här. Det är passionerat och lokalt, det vi gillar, säger Erik.

– Hela idén med bryggeriet är att när vi summerar det vi gjort här måste det ha varit mycket roligt på vägen. Det handlar väldigt lite om pengar, om jag velat tjäna pengar hade jag gjort något annat.

Ölet i sig är en session pale ale. Mattias Dristig ville ha den likblek, men riktigt så långt kommer man inte nå.

– Men det kommer med en speciell twist, en ingrediens som jag aldrig kunnat tänka mig att använda i en öl innan. Men jag vill inte avslöja den än, säger Höglund, men han dementerar i alla fall att likdelar skulle ha använts vid produktionen.

Ölet och spelet lanseras troligen någon gång i juli och till att börja med begränsas försäljningen av ölet mest till Beeriums egna kanaler.

– Vi har en Ica-butik och är godkända som leverantör till ett antal Ica-butiker, men har inte hunnit följa upp det. Vi har så hiskeligt liten bryggkapacitet. Men det är en tanke, speciellt när vår nya produktionsenhet i Lödöse är igång. Då kan vi sprida ölet till fler butiker och vem vet, det kanske blir ett starköl också – men då blir det under ett annat namn. Jag tror inte att Likblek Ale går igenom Systembolagets kontroller …