Japanska öl märks med viktig information

I framtiden kommer flera Kirins öl vara märkta med alkoholvikt för att underlätta för kunderna.

I Japan har flera stora bryggerikoncerner börjat märka upp öl med alkoholvikt i gram på sina sajter.

Det är Kirin som nu senast genomfört förändringen på sina sajter. Anledningen är att kunderna på det viset lättare ska kunna avgöra hur mycket alkohol det är i ölet. Som exempel kan nämnas att ett öl på 35 centiliter med 5 volymprocent alkohol innehåller 14 gram ren alkohol.

Tidigare har det funnits kritik mot att andra sätt att visa alkoholmängd gjorde det svårt att beräkna hur mycket alkohol det faktiskt var i förpackningen.

Kirin räknar även med att märkningen ska hamna på förpackningarna framöver, men det är ett mer långsiktigt arbete och först 2024 ska det vara klart.

Tidigare i år började även Asahi märka sina produkter på samma sätt på sin webbsajt och även Suntory och Sapporo förväntas följa efter.

I riktlinjerna från Japans hälsoministerium sägs att ett dagligt intag på 40 gram eller mer för män och 20 gram eller mer för kvinnor riskerar att leda till livstilsrelaterade sjukdomar.

I Sverige märktes öl tidigare med viktprocent innan vi gick över till volymprocent. Vi får se om vikten återkommer om än i ny form även här.

Läs mer på The Japan News.