Winefinder tänker inte avsluta verksamhet

Vinsajten Winefinder har inga planer på att avsluta sin verksamhet i Sverige. Därför kan vi räkna med att Systembolaget kommer att driva fram en rättslig process.

Det var i går som Systembolaget gick ut med att man hade skickat ett varningsbrev till Winefinder. Kravet var att deras verksamhet skulle upphöra, annars tänker Systembolaget stämma företaget i Patent- och marknadsdomstolen.

Men Winefinders vd Alex Tengvall säger att man inte har några planer på att avsluta sin verksamhet.

– Verksamheten rullar på som vanligt och våra kunder kommer inte att märka någon skillnad, säger han.

Systembolagets krav på att verksamheten ska försvinna från den svenska marknaden, innebär också ett hot mot de svenska nätbutiker som säljer öl. Men Tengwall kan inte se vad som skulle vara olagligt, och Winefinder har jobbat på det här sättet länge.

– Vi har funnits sedan 2007 och jag kan inte se att det har hänt något som förändrats så att vi skulle bedriva en olaglig verksamhet.

Han säger att Winefinder kommer att svara på Systembolagets brev inom den tidsram som satts upp. Företaget har haft ett styrelsemöte och även haft kontakter med jurister efter att Systembolagets krav blev offentligt.

– Som vi ser det har egentligen inget hänt ännu. Men det är absolut fler än bara vi som kan påverkas av det här.

Winefinder, som har sin bas i Helsingborg, har också nyligen börjat med att sälja öl i liten skala. Det är ett experiment som lär växa om försäljningen går bra.

Winefinder har också fått stöd av Nätvinhandlarnas branschorganisation, som givetvis kommer att följa ärendet på när håll.

– Rätten för privatpersoner att importera vin för eget bruk är en följd av Sveriges EU-medlemskap och är rättsligt fastställt genom den så kallade Rosengrendomen från 2007, skriver organisationen bland annat på sin sajt.