Visita kräver snabbt stöd för krogar

Jonas Siljhammar, vd för Visita. Foto: Pressbild.

50 000 jobb har försvunnit på ett år. Efter beskedet om ännu tuffare restriktioner i samhället kräver Visita snabba åtgärder med direktstöd.

Branschorganisationen Visita har flera gånger riktat kritik mot regeringen för att flera stöd som utlovats har dröjt, och dessutom har man krävt ersättning för de minskade intäkter som blir resultatet av tidigare stängning.

När nu regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterat hårdare krav, där alla serveringställen måste stänga 20.30, kommer nya krav från Visita.

– Redan utlovade stöd måste betalas ut skyndsamt och likaså behövs ett besked om direkt stöd till de företag som genom begränsningarna i praktiken får ett näringsförbud. Tiotusentals jobb står på spel, många av dem för unga, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Han pekar på att 50 000 färre personer hade jobb inom restaurangbranschen i december 2020, jämfört med samma månad 2019. Dessutom undrar Visita varför krogarna drabbas när Folkhälsomydigheten säger att det inte är någon risk för ökad smittspridning där.

– Jag har den största respekt för behovet av att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att smittspridning på serveringsställen är nästan obefintlig. Jag vill ha en förklaring kring till varför serveringen måste sluta just klockan 20.30, mitt under gängse middagstid, säger Jonas Siljhammar.