Vilda slutar på topp – bryggeriet läggs ner

Olof Kasselstrand återvänder till IT-branschen nu när Vilda lagts ner. Foto: Ronny Karlsson

I våras slog Vilda Bryggeri igenom med sina suröl. Men redan då var beslutet taget om att lägga ner bryggeriet. Nu är det gjort.

Vilda Bryggeri i Båstad har lagt ner verksamheten och sålt utrustningen. Därmed har ännu ett litet hantverksbryggeri försvunnit från den svenska ölscenen.

– Det finns lite olika anledningar, men vi tog beslutet i början av året. Vi får inte ihop det och det har varit tufft med stigande kostnader, säger Olof Kasselstrand på Vilda.

Bryggeriet läggs ner samtidigt som Ölsverige fått upp ögonen för det.

– Vi släppte fem sex suröl i våras som fick väldigt bra kritik och det kanske skulle ha varit nu man skulle ha satsat. Vi fick bra reach i sociala medier, tidningar skrev om oss och Great Swedish Beer Festival blev väldigt lyckat för oss.

– Men det var för sent. Beslutet var redan taget. På ett personligt plan får jag väl se det som att jag slutar på topp.

Att nedläggningen drog ut på tiden hängde på att de ville sälja ut det som redan fanns på flaska och var releasefärdiga.

– Vi hade bryggeriet fram till sommaren och sen dess har vi sålt utrustningen och sagt upp lokalen.

Nu går Olof tillbaka till sin förra karriär inom IT. Men det är inte helt omöjligt att han återkommer i ölbranschen.

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag har fått erbjudanden om att brygga hos andra bryggerier för att låta varumärket leva vidare, men inget är bestämt.

Än så länge finns en del öl kvar på Systembolaget, men själv har han inget kvar. Det sista på lagret såldes till företaget Båstad Wine & Champagne för vidare försäljning.

Den bryggare som var anställd på Vilda har gått vidare till ett annat bryggeri.