Två år som ordförande räcker för Erik Frithiof

Under Erik Frithiofs tid som ordförande har Sveriges Oberoende Bryggeri bytt både namn och grafisk profil. Foto: Montage

Erik Frithiof lämnar posten som ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier vid nästa årsmöte.

Det har gått två år sedan Erik Frithiof valdes till ordförande för Sveriges Oberoende Småbryggerier. Sedan dess har föreningen fått över 100 nya medlemsföretag, varit med och påverkat politiken och fått både ett nytt namn och look.

Erik verkar rätt nöjd med vad som åstadkommits, men att fortsätta som ordförande är inte aktuellt.

– Det är egentligen en kombination av att vi har tagit det en bit på vägen och att jag har andra saker som kräver 100 procent fokus. Det är inte mer dramatiskt än så, säger han.

Så inget krig i styrelsen?

– Haha, nej, tvärtom har vi haft en ganska bra diskussion i styrelsen den senaste tiden. Jag hoppas att de stannar kvar.

Och ingen svekdebatt när du hoppar av heller?

– Nä, jag har satt igång nåt som bara är att haka på för den som är manad. Vi har utformat processer och strategier, och satt en form för hur arbetet ska fungera.

– Sen har vi Robert (Andersson) som kommunikatör. Han avlastar styrelsen väldigt mycket och vi har bra momentum nu.

Två år som ordförande får alltså räcka, för den här gången. Han säger att han lagt ner mellan fem och tio timmar oavlönat arbete i veckan på föreningen och tycker att det gett ett bra resultat.

– Jag är svinnöjd med arbetet de två senaste åren, som jag varit med. Det är en riktigt stor skillnad i vårt arbete, medlemsantalet, vad vi kan erbjuda och dessutom det politiska arbetet.

När han lämnar ordförandeklubban lämnar han även styrelsen helt. Men han är inte främmande för att vara med och arbeta för föreningen i mån av tid.

– Jag brinner fortfarande för föreningen och kan vara med och driva projekt. Jag hade egentligen kunnat vara kvar i styrelsen, men då hade jag blockerat en ny ordförandes ambitioner och tankar, så därför hoppar jag av helt.

– Sen kommer jag att vara ett fortsatt stöd, precis som Johan (Håkansson) varit för mig och Berith (Karlsson) varit för oss båda.

Vem blir din efterträdare?

– Det finns flera som är väldigt kompetenta, men kanske inte har tid. Men jag vet inte om jag ska uttala mig om det, så jag lämnar det öppet, det är upp till valberedningen.