Vilda bryggeriet satsar på öppna kärl

Olof Kasselstrand har haft stor framgång med growlers. Foto: Privatbild

Suröl och vanlig öl i samma lokaler kan gå rätt illa. Vilda Bryggeri försöker ändå och efter ett par infekterade batcher har man nu få det att fungera.

Det krävs inte mycket för att bakterier från ett vildjäst öl ska sprida sig till vanlig öl och det har Olof Kasselstrand på Vilda Bryggeri i Båstad fått märka. Ett par batcher infekterades och nu är det rigorösa rutiner som gäller.

– Vi samlar surölsproduktionen under några veckor då vi inte gör något annat. Sen ångar vi allt som kan ångas och pastöriserar allting annat vid 70 grader efteråt, säger han.

Passionen är belgisk öl, saison och suröl. Olof berättar att de försöker att komma så nära originalet som möjligt.

– Vi har grottat ner oss ännu mer i det belgiska sen ni pratade med oss senast och försöker gå hela vägen. Först hade vi bara rostfritt som alla andra, men vi har börjat tänka om och jäser i öppna jäskar nu för att få extra syre och estrar i ölen och vi flaskjäser vår saison i gröna flaskor. 

Nyligen har det gjorts en satsning på öppna jäskärl på Vilda. Foto: Privatbild

För även om det är kul med suröl och saison så vill han ha vida ramar för vad som produceras.

– Vi säger att vi gör farmhouse beer och det är en bred kategori. Bland annat gör vi en IPA med brett och saisonjäst, en annan öl med bara brett, vi experimenterar med kveik vid höga temperaturer …

– Vi släpper vår första öl jäst i öppna jäskärl, Lana, i december.

Antalet tankar har fördubblats sen 2018 när beernews.se skrev om Vilda senast och han har nio idag. Detta utöver de öppna jäskaren. Men lokalen och bryggverket på 200 liter är de samma och det börjar bli ett problem.

– Vi har växt ur bryggverket, men lokalen är för att få plats med ett större. Vi har saker upp till taket för att få plats. Det är kaos här inne och vi får möblera om så fort vi ska brygga och så fort vi ska buteljera.

– Vi vill vara kvar i Båstad och letar även om det finns väldigt begränsat med industrilokaler här.

Matthew Dono jobbar som bryggare hos Olof Kasselstrand på Vilda Bryggeri. Foto: Privatbild

Han har också satsat på growlers, men när han försökte få tag i dem i Sverige gick det inte så han fick beställa pallvis från Tyskland. Numera hör andra bryggerier av sig till honom för att köpa tomma growlers.

Och hans eget folköl i growlers, som säljs direkt, har blivit en viktig del av produktionen och där blir det vilda verkligen vilt.

– Vi leker väldigt mycket, det kan vara galet många stilar: saison, kveik, heta stenar i koket … Den här veckan har vi ett öl med mynta, honung och persikor och ett filtrerat med hö i stället för ett vanligt filter. Vi tar ut svängarna enormt, berättar Olof.

– Sen har vi gjort en väldigt kul collab med ett annat Båstadsföretag, Östergård Kombucha, där vi blandar 80 procent öl och 20 procent kambucha. Den är på 3,5 procent och väldigt populär och den testade vi först på growlers.

Han är även en satsning på fatlagring som börjar ge resultat nu.

– Vi har släppt Peach Raiders, ett suröl som har legat på fat på Systembolaget. Sen har vi ett gäng till som vi ska buteljera.

Årsproduktionen på Vilda Bryggeri ligger på blygsamma 15000 liter, men trots det har man en heltidsanställd bryggare.

– Vi anställde en kille från Texas i USA för två år sen, även om det går inte runt än så länge för bryggeridelen, men jag jobbar som konsult också och det gör att det går runt, säger Olof.

Det har varit mycket jobb att starta och driva ett bryggeri, och pandemin gjorde inte saken bättre, men Olof ångrar inget.

– Corona har dragit ner allting och det har varit tungt, men man möter kunder som är glada för vad vi gör och nu blir vår suröl väldigt bra och det är det jag vill hålla på med.

Läs om hur Vilda Bryggeri startade här.