Kombucha och saison ger fyllig folköl

Kristoffer Elofsson och Olof kasselstrand har samarbetat för att ta fram en blandning av kombucha och saison. Foto: Joakim Ormsmarck

Lite kombucha och lite mer saison. Det blir en folköl och det är bryggeriet Vilda och Östergård Kombucha som står bakom den.

Samarbetet mellan Vilda och Östergård Kombucha är något som har varit på gång några år.

– Jag träffade Olof (Kasselstrand) på nån ölmässa för några år sen. Vi är på Bjärehalvön båda två och är nästan grannar, säger Kristoffer Elofsson på Östergård Kombucha.

Han driver företaget på heltid och producerar mellan 600 och 1000 liter kombucha i månaden. Några omedelbara planer på att göra egen öl har han inte, men ett samarbete med Vilda var lockande.

Resultatet av samarbetet: Booch Gone Wild.

Kombucha är en jäst dryck, baserad på svart te, vatten och socker. I Kristoffers fall väldig utjäst och syrlig. Den blandades med en saison från Vilda för att ta fram en folköl med namnet Booch Gone Wild.

– Den blev väldigt fyllig jämfört med andra folköl, som kan bli lite urvattnade och blaskiga i en del fall. Men kombucha blandat med saision blev förvånansvärt fyllig, berättar Kristoffer.

– Den är jästdriven i smaken med spännande estrar med banan och kryddiga toner från saisonen. Kombuchan bidrar med en annan typ av druvigare fruktighet.

Några planer på en starkare variant för försäljning på Systembolaget finns inte i nuläget, utan Booch Gone Wild hittas bara i folkölsbutiker och på några restauranger i Stockholm, Visby, Helsingborg och lokalt i Båstad.

Däremot lär samarbetet fortsätta.

– Vi har fler idéer på ritbordet och tagit fram lite olika recept, säger Kristoffer.