Västbytet ett paradis för samlande ölnördar

Bildspel

Bild 1 av 11

Lars-Åke Jansson och Michael Andersson pratade länge om en låda med burkar som Jansson fått tag på.


 

Västbytet har funnits för ölsamlare sedan 1980-talet. I helgen kom cirka 70 personer för att delta i årets upplaga i Äspered öster om Borås.

Västbytet arrangeras av Sveriges Ölburkssamlares Förening och även om fokus är på burkar, så finns det väldigt mycket annat ölrelaterat som medlemmarna har med sig.
– Det är folk från Härnösand till Kristianstad här och dessutom några från Danmark, säger arrangören Josef Hornjak.
Under Västbytet är tanken att medlemmarna ska kunna byta grejer med varandra och dessutom förstås ha en trevlig helg.
Lars-Åke Jansson är den av utställarna som har med sig flest grejer. Han har kört sina ölprylar på en släpvagn och har flera bord med burkar, flaskor, ölskyltar och annat.

– Jag har egentligen slutat att samla men har ju mängder med grejer kvar, säger han.

Trots det något avtagande intresset så vill han inte missa den här helgen.
– Det är en bra chans att träffa likasinnade och många av oss har ju känt varandra sedan slutet av 70-talet, säger han.
Michael Andersson kommer förbi och de två står länge och pratar om en låda med burkar som Jansson fått tag på under helgen. Det är ingen tvekan om att Jansson i alla fall har kvar en del av sitt intresse för samlandet.
Stefan Jansson är en annan av utställarna och han är också med och arrangerar evenemanget. Hans huvudintresse är att samla en burk från varje land i världen. Förutom länder räknas också en del olika territorier och han är uppe i 270 olika områden och har nästan alla.
– Jag saknar Isle Of Man, det gjordes burkar där på 60-talet men det är riktigt svåra att få tag på, säger han.

Han berättar hur han fick tag i burkar från Liberia. Via ambassader och andra fick han kontakt och till slut fick han även burkar skickade till sig. Ambassadpersonalen hade då köpt burkar som var på en gallon, druckit innehållet och skickat burkarna till Sverige.

– Jag fick ett stor kartong med 15 burkar, och de var de enda som fanns på marknaden, säger han.
Historierna om burkarna är många och det är ingen tvekan om att de som deltar har en trevlig helg. Och allt handlade faktiskt inte om brukar, det skulle grillas och faktiskt även tittas på lite VM-hockey under helgen.