”Väljer ni företagen eller regeringen?”

Tareq Taylor vill veta om Annie Lööf och Nyamko Sabuni stöttar regeringen eller företagen. Foto: Montage/Pressbilder.

Regeringen eller företagen? Nu vill stjärnkrögaren ha svar från C och L. På vilken sida står egentligen partierna?

Det hela började med en debattartikel i Expressen där stjärnkrögaren Tareq Taylor tillsammans med kollegan Niklas Ahlbom vill veta var Centerpartiet och Liberalerna står i frågan om ersättning för att rädda den svenska krogbranschen.

I ett svar från partierna pekade man på att det tagit för lång tid att få stöden utbetalda.

– Vi vill fortsätta de konstruktiva samtalen i riksdagen och då förväntar vi oss att när beslut om stöd har fattats, då ska företagen kunna andas ut. Inte mötas av en vägg av byråkrati, skrev de båda partierna i sitt svar.

Men Taylor och Ahlbom är långt från nöjda med svaret. Men menar att partierna missar hela poängen och att det stora problemet inte är sena utbetalningar.

– Sanningen är att om detta är vad ni tror är kärnan i denna diskussion, då har ni inte lyssnat alls. Vi har sedan start försökt att göra regeringen uppmärksam på att själva utformningen av de befintliga stödpaketen är konstruerade på ett sådant sätt att de i stort sett är omöjliga för branschen att använda sig av. Det är beklagligt att det blivit till en ”sanning” att permitteringarna är ett direkt stöd till företagen – vilket inte stämmer.

Nu kräver man ett nytt svar där de båda samarbetspartierna i den så kallade Januariöverenskommelsen bekänner färg när det gäller stöd till restaurangbranschen.

– Vi styrs i dag av en regering som påstår sig ta sin kraft ur solidaritet – ”viljan att hjälpa till inom gemenskapen”. En vacker tanke. Regeringens agerande har tyvärr tydliggjort att vi som bransch inte ingår i den gemenskapen. Här vänder vi oss nu till er C och L. Valet är ert. Stöttar ni regeringen eller stöttar ni företagen?