Urquell räddade Mats från drinkar

Sommar 2017

Mats Hedlund trivs som allra bäst när han får vara med sonen Viggo. Foto: Ronny Karlsson.

Mats Hedlund bryter öl på nystartade John Scott Brewery. I vår sommarserie berättar han om hur Pilsner Urquell fick honom intresserad av öl.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– En ofiltrerad opastöriserad Pilsner Urquell när jag fortfarande var nattklubbsslyngel och fortfarande bara drack Fernet och Vodka Soda.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Tar självklart med mig en Beer With Me från John Scott’s Brewery. För att nämna något annan så är Pilsner Urquell, Rådanäs California Common samt Höganäs Pale Ale favoriter i sommarvärmen.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Det får bli min pale ale. Alltid varit en sucker för det och älskar denna. Är ju dock helt ny i gamet så jag kan säkert ha hunnit ändra mig. Men i skrivande stund :).

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Får ge den till Beerbliotek, mångfalden av öl de sprutar ut är imponerande och att de lyckas nästan jämt överprestera. Att de sedan fick göra GBG Beerweek-öl är inte en dålig fjäder i hatten.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Med Göteborg i spetsen kommer Ölsverige fortsätta att trenda uppåt. Konsumenter blir mer och mer förstående att bra öl kostar en prisklass upp. Drömmen hade ju vart att vi som bryggerier hade kunnat få sälja vår öl direkt från bryggerierna.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– I trädgården hemma med min fru Anna och min son Viggo. Att starta ett bryggeri tar sin lilla tid och varje minut med familjen är guld värd.