Unik sjukdom – alkohol bildades i urin

Kvinnans kropp bilade alkohol i hennes urin och därför fick hon inte byta njure. Foto: Pixabay.

Kvinnan nekade när hon påstods ha alkoholproblem. Till slut visade det sig att hennes urinblåsa producerade alkohol på egen hand.

Den minst sagt ovanliga sjukdomen beskrivs som en variant av abs, auto brewery syndrome. Den sjukdomen innebär att jäst i magen tar hand om sockret i maten som personen äter och gör om det till alkohol.

Men den här kvinnans sjukdom innebar att det bildades alkohol i urinblåsan. Det skapade stora problem, då kvinnan väntade på att få en ny njure men vid varje läkarbesök lämnade urinprov och blev anklagad för att ha alkoholproblem.

Till slut kunde forskare använda hennes urin i ett experiment för att producera alkohol och gåtan var löst. En av anledningarna till den mycket ovanliga processen var att kvinnan hade långt gången diabetes, och därmed hade höga sockerhalter även i urinblåsan.

Den 61-åriga kvinnan kunde därmed få komma vidare i sin process med att byta njure och eftersom alkoholen bildades först i urinen, kände sig kvinnan aldrig berusad. Så här i efterhand måste kvinnan ha undrat hur man egentligen mäter promille på sjukhusen hon besökte, men allt hade alltså en naturlig förklaring.