Människors kiss ska lägga grunden för öl

Det som kommer ut efter en öl skulle kunna bidra till mer öl. Foto: Pixabay

Att öl blir till urin är nog få som inte upptäckt. Men nu ska urin bli till öl också.

Det är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala som har tagit fram en metod för att omvandla urin till gödsel.

I sommar ska processen testas i stor skala på Gotland. 30000-50000 liter urin ska bli gödsel, gödsel som i sin tur ska berika maltkorn och senare användas för att brygga öl.

Att det ska bli öl är att man vill kunna påvisa hela näringskedjan.

– Vi vill visa upp hela återvinningskedjan och att det här inte bara är en galen idé utan att det är möjligt, säger Prithvi Simha, postdoktor vid SLU i Uppsala till SVT Nyheter.

– Förra sommaren gjorde vi samma process med några tusen liter urin men nu ska vi öka mängden och senare ökar vi en gång till med 100 000 liter urin.

Metoden innebär att man direkt från toaletter torkar urinet tills det är i pulverform. Pulver som sen används som gödningsmedel.

– Det är en helt ny metod. Jag tror att det helt kan förändra hur vi hanterar avloppsvatte och jag tror att det kan hjälpa till att rädda världen, säger Prithvi Simha.

Det framgår tyvärr inte vilket bryggeri som ska brygga ölet.

Förra året skrev vi även om Pisner från Nörrebro Bryghus, som bryggdes på malt där urin från Roskildefestivalen använts som gödning, men då inte med den här nya metoden.