Ulrika tar steget från läkemedel till öl

Bildspel

Bild 1 av 5

Efter många år i läkemedelsbranschen är det öl som gäller för Ulrika Johansson.

Från läkemedel till öl. Det steget tar Ulrika Johansson när hon lanserar Wättle Brygghus. Nyligen hade de första ölen premiär i Göteborg.

 

Efter 25 år inom läkemedelsindustrin med jobb på Astra Zeneca kände Ulrika Johansson att hon ville göra något annat. Tillsammans med maken Magnus hade hon hembryggt och verkligen fastnat för ölproduktion.

– Det är fantastiskt roligt att brygga öl och det är en otroligt skön upplevelse varje gång jag mäskar in, säger hon.

Satsningen på ett eget bryggeri gick sedan från dröm till verklighet. Under utbildningstiden i Nynäshamn hade hon praktik på Hönöbryggeriet, Rådanäs och Dugges.

– Jag gick utbildningen för att jag behövde mer på fötterna när det gäller bryggning. Vi byggde om här hemma samtidigt och sådant tar alltid längre tid än man tänkt sig, men nu är vi redo, säger Johansson.

Bryggeriet i Gråbo en bit öster om Göteborg är byggt i en lokal som delvis var ett stall tidigare. Bryggverket är på 500 liter och i dagsläget finns två tankar på vardera 1000 liter.

Balans är nyckelordet när Ulrika lanserar öl under namnet Wättle Brygghus. De första ölen hade nyligen premiär på Beefeater Inn i Göteborg.

– Jag har gjort en pale ale och en lager. Jag vill gärna in på Systembolaget och hoppas på TSLS i augusti. Sedan ska vi prata mer med olika krogar, vi har börjat lite med de som ligger närmast, säger Johansson.

Ett val som kommer att spara tid är att satsa på burk och hjälp av CanMan redan från start. Att buteljera för hand eller satsa på dyr tappningsutrustning var inte aktuellt.

Det är en rutinerad nykomling som nu gjort kommersiell premiär. Hembryggningen har varit ett intresse sedan 1990-talet.

– Vi har alltid varit ölintressrade och blivit lite nördiga med tiden. Det började med Cooper-satser på 90-talet och sedan gjorde vi ett uppehåll innan vi startade igen.

Inledningsvis blir det fokus på ganska klassiska ölstilar.

– Jag har en saison på tank och det ska även bli en tysk lager, säger Johansson.