Tyska bryggargesäller får svensk erfarenhet

Via ett EU-projekt får tyska bryggargesäller och lärlingar praktisera i bland annat Sverige. I dagsläget är Närke Kulturbryggeri och Nynäshamns Ångbryggeri med i projektet.

Den tyska utbildningen ligger i Karlstadt i Franken och kan liknas vid en treårig yrkeshögskola.

– Vi har haft fyra gesäller och tio lärlingar hos oss. Vi tycker att det är jättebra och det ger oss nya kontakter, säger Berith Karlsson, vd på Närke Kulturbryggeri.

Lärlingar är på plats i två veckor medan gesällerna, som är nyexaminerade, jobbar på bryggeriet i två månader.

Utbildningen kallas fyndigt nog för YEAST, vilket står för Young European Apprentices Special Training. YEAST räknas in under EU-satningen Erasmus, som är till för att underlätta för studenter att kunna studera utomlands. Utbildningen beskrivs som en unik möjlighet att att lära känna bryggare i andra länder och kunna ta den av den ölkultur som råder på den aktuella platsen.

Även skotska Brewdog har deltagit i samarbetet, men nu är det den skotska småbryggarföreningen som tagit över den rollen.

– Det verkar bli fler svenska bryggerier som hakar på detta. Men samtidigt vet jag inte hur många elever dom kan skicka, säger Hå-Ge Viktorsson.

Utbytet har också skett i andra riktningen. Närkes Kulturbryggeri har haft anställda på plats i Tyskland bland annat för att föreläsa.

– Vi tycker också att vi får kunskap om den traditionella ölrbyggning som görs i Franken, säger Karlsson.