Hälsingebryggeri vill växa sig lagom stort

Någon sade till honom att det inte går att driva ett företag som brygger öl. Det blev starten för Ljusdals Bryggeri. Nu väntar expansion.

– Det var en utmaning jag inte kunde stå emot, säger Per Löfgren.

Löfgren har varit intresserad av öl och andra drycker under många år. Han har bryggt öl hemma och dessutom drivit flera företag. Kombinationen av det blev till slut naturlig, inte minst när han fick inspiration av personen som dissade bryggeritanken.

– Det tilltalade min personlighet helt enkelt.

Bolaget bildades under 2014 och efter att ha skapat affärsplan och beställt utrustning bryggdes den första ölen i oktober 2015.

– Hälsingland är definitivt vår hemmamarknad även om vi säljer en del på andra håll också.

I år landar produktionen på cirka 34 000 liter, men den siffran ska växa under nästa år. Nya tankar och en ny etiketteringsmaskin ska bidra till det.

– Vi vill hitta en växel till, det är helt klart. 2017 ska vi över 50 000 liter.

På sikt pratar Löfgren om en produktion på cirka 70 000 liter per år.

– Det är vår vision, vi siktar inte högre än så. På den nivån ska det gå att leva på, samtidigt som vi kan vara ganska flexibla, säger han.

Hans hustru Marie hjälper också till i bolaget, och hans pensionerade far tycker om att finnas på plats och hjälpa till med en del transporter. Ungefär så är det tänkt att organisationen ska se ut även i framtiden.

– Vi vill kunna göra precis det vi vill, och ambitionen är inte bara att bli stor, säger Per Löfgren.