Ännu ett norrländskt bryggeri lägger ned

Jesper Meyer och Per Löfgren har drivit Ljusdals Bryggeri det senaste året. Men nu ska verksamheten avslutas. Foto: Montage.

Man fick en riktig succé med sin Kåtöl. Men nu är det slutbryggt för Ljusdals Bryggeri som läggs ned.

Bryggeriet grundades 2016 och har legat på en årsproduktion på cirka 30 000 liter.
– Vi har inte kommit vidare från den volymen och det finns en ekonomisk realitet också, säger grundaren Per Löfgren.
Han var från början ensam om att driva bryggeriet, men för ett drygt år sedan anslöt även Jesper Meyer. Meyer har därefter varit den som jobbat aktivt i bryggeriet.
Det största framgången för bryggeriet blev deras Kåtöl, som sålde slut snabbt på Systembolaget. Det ölet syftade på att dricka en öl i en norrländsk kåta och inget annat för den som undrar.
Den sista bryggningen är gjord hos Ljusdals Bryggeri och nu ska den sista ölen också säljas innan man stänger dörrarna för gott.
– Det har handlat mycket om att byta pengar, det blir inte mycket över och vi hade nog behövt brygga cirka 50 000 liter öl för att det skulle ha gått tillräckligt bra, säger Löfgren.

Nedläggningen innebär nu också att det finns ett bryggverk till salu. Det är på 1000 liter och till det finns också åtta stycken 1000-literstankar samt en flaskningsmaskin som också sätter etiketter på flaskorna.

– Med den här utrustningen skulle det gå att brygga mellan 60 000 och 70 000 liter öl per år utan problem, säger Löfgren.
Han säger att processen som ledde fram till nedläggningsbeslutet var den jobbigaste delen i den här resan.
– Det hade varit ett alternativ att satsa mer, men nu valde vi att göra så här. Vägen fram till beslutet är den trista biten, men nu har vi processat det och det känns rätt.