Nedläggningar ger fin begagnatmarknad

300 bryggerier kommer att lägga ned sina verksamheter under året i USA. Det skapar i sin tur en stor begagnatmarknad, där fungerande bryggerier kan expandera billigt.

Antalet bryggerier i USA ökar hela tiden och Beernews berättade nyligen om hur Brewers Association räknar med att det finns över 7000 bryggerier vid kommande årsskifte.

Men alla satsningar går inte som planerat. I år ser det ut att bli cirka 300 bryggerier som lägger ned.

– Det vi ser nu är att boomen med nya bryggerier från 2012 och 2013 nu hållit på i några år, och för vissa har inte intäkterna blivit som tänkt, och man har svårt att betala sina skulder, säger Bart Watson på Brewers Association.

Watson tror att det under kommande år kommer att vara cirka 500 bryggerier per år som kommer att läggas ned.

De misslyckades satsningarna har skapat en stor begagnetmarknad, där andra bryggerier kan komma över utrustning billigt.

– De här auktionerna är fantastiska köpmöjligheter. Du kan köpa fullskaliga bryggerier som Green Flash eller betydligt mindre anläggningar. Det är en fantasitisk möjlighet att uppgradera sin verksamhet, eller starta upp ett bryggeri med en utrustning som redan finns färdig, säger Nick Dove på autionsfirman Heritage Global Partners.

Även när utrustningen säljs del för del är intresset stort.

När Baderbrau Brewing från Chicago nyligen såldes ut var kom det in hela 180 bud, och 66 olika bud på olika delar av bryggeriet godkändes.