Tydlig trend – svenskar dricker allt mindre

Svenskarna dricker allt mindre alkohol. Under 2018 minskade konsumtionen med två procent och bland annat beror det på att vi tar med mindre alkohol hem från utlandsresor.

Det är siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som visar att svenskarna är inne i en period där det dricks mindre och mindre alkohol. I fjol dracks det i snitt 8,8 liter ren alkohol, det motsvarar 319 stycken 50-cenlitlitersburkar, per person över 15 år. Året innan låg den siffran på 9,02 och det ger en minskning på två procent.

– Det skulle inte förvåna om minskningen fortsätter framöver. Vi ser att ungdomar minskar sin konsumtion och de tar ju med sig den konsumtionen som unga vuxna, säger utredaren Björn Trolldal till Nyhetsbyrån TT.

Detta sker alltså trots att ölförsäljningen på Systembolaget slog alla tiders rekord under 2018. Ölkonsumtionen påverkar inte statistiken lika mycket som starksprit, vilket man ska ha med i beräkningen.

Trolldal menar att den försvagade svenska kronan bidrar till minskningen. Det är helt enkelt inte lika lönsamt längre att ta med sig alkohol hem från utlandsresan.

– Relativt sett har det blivit billigare att handla på Systembolaget, trots skattehöjningarna, säger han.

Nästan två tredjedelar av den alkohol som köps i Sverige inhandlas på Systembolaget. Bara 1,2 procent kommer från försäljning via internet.

Så här köpte svenskarna alkoholen under 2018:

Systembolaget 65,6 procent

Restauranger 10,6 procent

Folkölsförsäljning 5,4 procent

Resandeinförsel 10,4 procent

Smuggling 4,4 procent

Hemtillverkning 2,5 procent

Internet 1,2