Kopparbergs vill sälja Zeunerts i Sollefteå

Zeunerts Bryggeri är till salu. Efter 17 år vill ägaren Kopparbergs sälja och lägga fokus på andra verksamheter.

Bryggeriet har en lång historia. 1857 startades Bayerska ölbryggeriet i Sollefteå och två år senare anställdes bryggmästaren Christoffer August Zeunert. Runt 1900 blev namnet Sollefteå Ångbryggeri och 1918 ändrades det till Sollefteå Bryggeri.

1993 gjordes en nystart av satsningen och då fick man namnet Zeunerts. Ägare då och fram till nu har varit Kopparbergs.

– Vi känner att vi fokuserar på lite fel saker när det handlar om Zeunerts. Nu har vi ett litet bryggeri på John Scotts i Göteborg och då räcker det så, säger vd Peter Bronsman.

Zeunerts har i dag nio anställda och producerar cirka fem miljoner liter dryck på ett år. I dagsläget finns ingen utpekad köpare, men Bronsman hoppas på en lösning.

– Det kan ta tid, när vi sålde Banco tog det fyra år. Min förhoppning är att det kommer någon med ett stort hjärta för Norrland och bryggerier och köper allt. Då kan verksamheten leva vidare och personalen vara kvar, säger Bronsman.

Han beskriver Zeunerts som ett mikrobryggeri för större bryggerier, men inte ett mikrobryggeri bland mikrobryggerier. De fem miljoner liter som brygga är mer än vad något hantverksbryggeri når upp till i Sverige i dag.

Ett annat alternativ, om bryggeriet inte drivs vidare, är att fastigheterna säljs och görs om för annan verksamhet. Bryggeriet ligger ganska centralt beläget i Sollefteå. Redan i dag finns det lägenheter på det område som Kopparbergs äger.

Planen är att fortsätta brygga öl tills man hittat en köpare.

– Vi brygger på tills vidare. Sedan kan det ju bli så att personal slutar när de vet att bryggeriet ska säljas. Men planen är att fortsätta brygga öl, säger Bronsman.