Efter 116 år – nu har Trosa ett bryggeri igen

Bildspel

Bild 1 av 4

Fredrik Johansson Ponte de Jesus, Hannes-Wolt, Anders Lundqvist, Johan Sandström och Patrik Bengtsson är gänget som står bakom Trosa Ölkompani.

 

1902 slutade Trosa Bryggeri att brygga öl. Sedan tog det 116 år. Men nu är Trosa Ölkompani i gång med verksamheten i samma stad.

Bryggeriet grundades 2017 av kvartetten Anders Lundqvist, Hannes Wolt, Johan Sandström och Patrik Bengtsson. De tyckte alla att det saknads ett lokalt bryggeri i Trosa. Under 2018 rullade verksamheten i gång och nu har man dessutom förstärkt laguppställningen med Fredrik Ponte de Jesus.

– Han har gått bryggeriteknikerutbildning i Ludvika och bidrar med sin kompetens och lysande idéer för kommande ölsorter, kommenterar kvartetten.

Fredrik gick ut bryggeriutbldningen julen 2017 och känner nu att han har hittat rätt.

– Jag hade lite kontakter på andra håll, men jag har småbarn också så jag låg lågt. Jag hade en del planer på att starta eget, men när det här dök upp kändes det spännande och de var också intresserade direkt.

500 liter per bryggning blir det nu och målet är att komma upp i mellan 10 000 och 15 000 liter under det här året. Första ölen kom ut i juni i fjol och nu går ölen att hitta på en del lokala restauranger. Numera finns också deras öl att beställa på Systembolaget.

– Vi brygger ungefär en gång i veckan men vill förstås att det ska växa, säger Fredrik.

De två första ölen var en extra special bitter och en pale ale, men de har nu kompletterats med en dubbelbock och en rökig schwarzbier. Det ölet har namnet 1719 och det har sin förklaring.

– Det är 300 år sedan som ryssen var här och härjade och brände ner hela staden. Det ölet är en hyllning till de som var med och byggde upp Trosa igen, säger Fredrik.

Tanken är också att det ska komma flera nya öl längre fram, men med fyra olika sorter står Trosabryggeriet väl rustat för att komma vidare i utvecklingen.