Fredrik fixade med ölsamarbete i Portugal

Bildspel

Bild 1 av 7

Till vänster de fem från Marafada. Fábio Bento, Shtiephen Unhold, Sérgio Rodrigues, André Gonçalves och Rodrigo Miquelino. På bilden även Fredrik Johansson Ponde de Jesus samt Matteu Sarnà, bryggare från Lissabon som hälsade på.

Samarbetsbryggningar utomlands gör en hel del svenska bryggerier. Men få sker i Portugal. Nyligen fixade Fredrik Johansson Ponte de Jesus till just det.

Efter att ha gått bryggarutbildningen i Ludvika hamnade Fredrik Johansson Ponte de Jesus på Trosa Ölkompani. Då hans fru är från Portugal blir det en del besök där och nu har det mynnat ut i en bryggning också.

– Vi träffades på en ölfestival i staden Faro förra året också har vi hållit kontakt, säger han.

Bryggningen skedde på bryggeriet Marafada och där fanns även med en bryggare, Shtiephen Unhold, från Mania Brewing.

Marafada ligger på en gård där det även finns ett bageri och där bjöds på en hel del god mat under dagen. Marafada har en del av sina jästankar utomhus, vilket faktiskt fungerar bra trots värmen.

Ölet som bryggdes var en altbier som får namnet Retro.

– Vi kom fram till att det var en sådan öl vi ville brygga. 500 liter blev det och det kommer att säljas i området runt bryggeriet, säger Fredrik.

Nu finns även planer på att brygga samma öl hemma i Trosa. Den svensk-portugisiska samarbetet var lyckat och kanske kan det bli fler öl tillsammans framöver.

– De ligger ite efter Sverige i utvecklingen, men under de senaste åren har det exploderat även där, säger Fredrik.