Tabberaset lockade många ölälskare

BIldspel

Bild 1 av 9

Nässjös whiskey-konnässör Mattias "Multen" Klasson har på senare år även funnit glädjen av att avnjuta en öl, då helst stouts och barley wines.

Den årliga städningen av ölkällaren hos Nässjö Ölkafé har under de senaste tre åren arrangerats som Ölfestivalen Tabberas. I helgen var det dags igen.

Det kräver sin tid och logistik att tillhandahålla hundratals olika öl i en liten stad som Nässjö och det är många flaskor som passerar kylarna under ett år. Delägaren och öl-ansvarige Marcus Fransman brukar ställa undan några flaskor av varje öl under det gångna året för att öka utbudet maximalt till ölfestivalen. 

– Det är tyvärr svårt att hålla igång fler än två gästkranar på fat i en liten stad även om det vore kul. Med flaskor och burkar ger det oss lite andra förutsättningar, men det är ett enormt jobb att försöka hålla koll på allt. 

Ölfestivalen Tabberas skapades egentligen av pubens stammisar som tyckte det vore synd att kassera fullt drickbar öl, smålänningar som dom är. Eftersom den inte får skänkas bort skapades festivalen och en möjlighet att för ett rabatterat pris köpa loss ölen.

Men det gick heller ingen nöd på dom som ville dricka annan öl heller. Från fyra olika flaskstationer (Humlebaren, Belgobaren, Stoutbaren och Surölsbaren) erbjöds nya öl var 15:e minut under hela sex timmar. 

– Det blev en bra källartömning och i september börjar vi på ny kula, men fram till dess ligger jag lågt med nya ölinköp säger Marcus Fransman. Nu är det ”tabberas” i kylarna två veckor till och det är ännu ingen risk att det skulle ta slut