Trumps sparkrav får ölindustrin att satsa

Donald Trump vill spara miljarder på lantbruket i USA. Det hotar forskning kring malt och humle men flera privata intiativ kan bli räddningen.

USA:s president Donald Trump har meddelat att han i sin budget för 2018 vill spara 4,7 miljarder dollar, drygt 41 miljarder kronor, på jordbruksdepartementet.

Flera experter tror nu att det kommer att drabba den forskning som pågår med såväl malt som humle i USA. Men redan finns idéer om hur besparingarna ska kunna täckas upp. Organisationen Brewers Association har redan meddelat att man ökar sin ekonomiska satsning på forskning med 20 procent. I dagsläget betalar organisationen för 22 olika ölrelaterade forskningssatsningar och den summan ska alltså ökas.

– Vi är väldigt stolta över att kunna bidra och ge tillbaka till ölindustrin. Vi tror att detta kommer att ha effekt under lång tid framöver, säger Bob Pease på Brewers Association till sajten Mbiz.

Mycket talar för att liknande satsningar kommer att bli verklighet. Ashley McFarlane på Michigan State University tror på fler privata samarbeten inom forskningsvärlden. Universitet har fått pengar från bryggargillet i Michigan för att göra maltforskning.

Den mesta forskningen handlar om att göra växterna sjukdomsresistenta och att ta fram sorter som går att odla på fler platser i landet. Men det pågår också försök att ta fram korn som kan odlas även på vintern.

Läs hela artikeln här.