Torsdagar heliga när det bryggs öl i Gnesta

Torsdagskvällarna är heliga för kvartetten bakom Södermännens Hantverksbryggeri. Det är nämligen då som hela företagets verksamhet sker.

En ville brygga. En ville bygga. Så började det när gänget i Gnesta började att hembrygga för ett antal år sedan. Per Pettersson var nyfiken på att brygga öl och ringde till Daniel Rosin. Han gillade idén och eftersom han gillar att bygga och konstruera saker så byggde han det första bryggverket som man gjorde brygder på. Även Mats Johansson var och och hembryggde, och kvartetten blev komplett när Södermännens Hantverksbryggeri startades under 2014, då även Erik Gustafsson anslöt.

– Vi gillade att brygga hemma och ville ta det ett steg till, säger Daniel Rosin.

I dag bryggs det på ett bryggverk på 500 liter och det är inköpt. Alla fyra har andra jobb, så det är på torsdagskvällarna som verksamheten tas framåt.

– Vi möts varje torsdagskväll och antingen brygger vi eller också buteljerar vi någon öl från tank. Vi är fortfarande väldigt små, säger Rosin.

Årsproduktionen ligger på drygt 10 000 liter och ölet säljs i första hand lokalt. Det innebär framför allt Gnesta och Södertälje, vilket också är de två ställen där man har sina öl på Systembolaget.

– Vi har också en lättöl som säljs på lite andra håll, säger Rosin, som konstaterar att man brygger de öl man själva gillar att dricka.

Det man gillar är dock lite olika.

– Jag brygger tillsammans med tre personer som gillar amerikansk ipa och apa, medan jag är lite mer engelsk i min stil, säger Rosin.

Han beskriver bryggeriet som en kommersiell hobby och i dagsläget finns inga konkreta planer på att växa.

– Vi vill ha kul tillsammans, det är viktigast. Sedan finns det lite visioner också men vi kör på i en lugn takt och sedan får vi se, säger han.