Bryggartrion skapar mer öl i nya lokaler

Mats Johansson, Erik Gustafsson och Daniel Rosin är mycket nöjda med de nya större lokalerna. Foto: Privat

Det är fortfarande torsdagar som gäller. Men nu har Södermännens Hantverksbryggeri flyttat till nya lokaler och med ökad effektivitet kan produktionen ökas.

Gnestabryggeriet drivs av entusiasterna Mats Johansson, Daniel Rosin och Erik Gustafsson och de har andra jobb vid sidan av. Ända från starten är det torsdagarna som varit heliga och det är då de lägger tid på bryggeriet.

Nu ska man klara av att producera mer öl på samma tid med hjälp av en flytt.

– Nu har vi 120 kvadratmeter och nio meter i takhöjd, så det blir skillnad. Till en början kör vi samma utrustning på 500 liter men kan maxa den. Bland annat kan vi brygga och flaska öl samtidigt här, säger Daniel Rosin.

Man har flyttat bryggeriet till Lebro Gård och de stora ytorna är en stor fördel. Det finns numera både ett kontor och ett kylrum för ölen. Dessutom kan man jobba miljövänligt.

– Gården drivs av solkraft och vindkraft och är i princip självförsörjande, säger Rosin.

Cirka 2000 liter öl per månad ska det gå att producera nu och det väntar en intensiv period efter att ha haft ett produktionsstopp under flytten.

– Vi behöver komma i gång, det börjar att sina i våra öllager, säger Rosin.

Ett tag till är det torsdagarna som gäller, men Daniel Rosin planerar att gå ner i tid på sitt arbete för att lägga mer tid på bryggeriet.

– Jag börjar med att gå ner i tid, sedan får vi se. Vi ser det här som det första steget av flera, men vi har ingen brådska med att växa, säger Rosin.